Τουρκία: «Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να ζήσουν»

Τουρκία: «Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να ζήσουν»

Οι Τούρκοι υγειονομικοί απεργούν ζητώντας αυξήσεις μισθών και βελτίωση της διαχείρισης της πανδημίας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν χθες περισσότεροι από 250.000 Τούρκοι υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, υπακούοντας σε κάλεσμα των πέντε μεγαλύτερων σωματείων της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς και τις δεινές συνθήκες εργασίας εν μέσω ραγδαίας υποχώρησης του εθνικού νομίσματος.

Εκατοντάδες γιατροί, νοσηλευτές, βοηθοί εργαστηρίων και υγειονομικοί διαδήλωσαν χθες στην Κωνσταντινούπολη, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι του υγειονομικού τομέα και από τις 81 επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο υγειονομικών της Τουρκίας, ΤΤΒ.

Η Τουρκία καταγράφει πρόσφατα περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα COVID-19 και περίπου 180 θανάτους την ημέρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτσά. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έξι κρούσματα της μετάλλαξης «Ομικρον» εντοπίσθηκαν το Σάββατο στη χώρα.

«Θέλουμε να ζήσουμε και να βοηθήσουμε και τους άλλους να ζήσουν», «Δωρεάν και ισότιμη περίθαλψη για όλους» και «Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη.

Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για την υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού και της υποχώρησης της λίρας έναντι του δολαρίου. «Το υπουργείο Υγείας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του. Απαιτούμε μισθολογική αύξηση τουλάχιστον στα επίπεδα του πληθωρισμού και απαιτούμε ο κορωνοϊός να αναγνωρισθεί ως επαγγελματική απειλή», είπε ο βιολόγος Αϊντίν Ερόλ στη διαδήλωση.

Δέχονται απειλές

Πολλοί Τούρκοι υγειονομικοί επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών, του μεγάλου φόρτου εργασίας αλλά και των απειλών που δέχονται. Περισσότεροι από 100.000 γιατροί στη χώρα έχουν δεχθεί λεκτικές και σωματικές επιθέσεις την τελευταία δεκαετία, με τουλάχιστον δέκα από αυτούς να έχουν δολοφονηθεί από ασθενείς, αναφέρει η συνδικαλιστική οργάνωση ΤΤΒ. Στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση Ερντογάν αποπειράθηκε να εξευμενίσει τον ιατρικό κόσμο ανακοινώνοντας μισθολογικές αυξήσεις για τους γιατρούς, αγνοώντας όμως το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό. Υγειονομικοί στη Σμύρνη είχαν πραγματοποιήσει τότε διαμαρτυρία, πετώντας τα πτυχία τους στο λιμάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή