Σύσφιγξη σχέσεων με τα ΗΑΕ θέλει η Αγκυρα

Σύσφιγξη σχέσεων με τα ΗΑΕ θέλει η Αγκυρα

Θα τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία Ουάσιγκτον και Αμπου Ντάμπι για αγορά 50 αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Τη σύσφιγξη των μεταξύ τους σχέσεων ανακοίνωσαν χθες η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στον απόηχο των συνομιλιών μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και της πολιτειακής ηγεσίας του Ντουμπάι, καθώς οι πρώην αντίπαλοι αποκαθιστούν σταδιακά τις διπλωματικές σχέσεις τους.

Ο σεΐχης Ρασίντ αλ Μακτούμ, αντιπρόεδρος των Εμιράτων και πρωθυπουργός του Ντουμπάι, συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και δεσμεύθηκε «να ενισχύσει τις επαφές μεταξύ των δύο κρατών και να αναπτύξει μηχανισμό μόνιμης συνεργασίας σε θέματα εμπορίου αλλά και περιφερειακής ασφάλειας», σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του βασιλείου. Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε επίσης με Τούρκους επιχειρηματίες του Ντουμπάι, τους οποίους χαρακτήρισε «αναγκαίο κρίκο μεταξύ των δύο χωρών». Η Αγκυρα είχε κατηγορήσει τα Εμιράτα για χρηματοδότηση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία, ενώ το Αμπου Ντάμπι είχε ασκήσει κριτική για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Εξάλλου, την πώληση μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35 και μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών drones στα Εμιράτα θα προωθήσει τελικά η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, μετά τη δημοσιοποίηση δημοσιογραφικών πληροφοριών που ήθελαν το Αμπου Ντάμπι να αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των αεροσκαφών.

Την Τρίτη, αξιωματούχος των Εμιράτων ανέφερε στο Reuters ότι ενημέρωσε την Ουάσιγκτον για την επικείμενη αναστολή των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αγορά αξίας 23 δισ. δολαρίων, επικαλούμενος «τεχνικές δυσκολίες, νομικούς περιορισμούς και ανησυχίες για την επιχειρησιακή αξία των αεροσκαφών». Τα Εμιράτα έχουν υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για 50 αεροσκάφη F-35 και 18 βομβαρδιστικά drones.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή