Χιλή: Ο Χοσέ Καστ αντιγράφει τον Τραμπ

Χιλή: Ο Χοσέ Καστ αντιγράφει τον Τραμπ

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Χιλής ίσως αμφισβητήσει το αποτέλεσμα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Σκηνικό αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, αν δεν τον συμφέρουν, φαίνεται να στήνει ο δεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Χιλής, Χοσέ Αντόνιο Καστ, αντιγράφοντας την τακτική του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο της Κυριακής, ο Καστ προανήγγειλε ότι μετά τις εκλογές μπορεί να προσφύγει στο εκλογοδικείο, αν αμφισβητηθεί η νίκη, την οποία προεξοφλεί επικαλούμενος δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν παρά την απαγόρευση δημοσίευσης και οι οποίες τον εμφανίζουν να έχει κλείσει την ψαλίδα που τον χωρίζει από τον αριστερό αντίπαλό του, Γκαμπριέλ Μπόριτς.

«Πριν από τις εκλογές, ο Καστ σπέρνει αμφιβολίες για το αποτέλεσμά τους. Ξέρουμε πόση ζημιά μπορεί να κάνει αυτό. Ευτυχώς το κύρος της εκλογικής επιτροπής είναι ακέραιο», σχολίασε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο, Ρόμπερτ Φουνκ. Ο Φουνκ επισημαίνει ότι είναι σφάλμα να θεωρείται ο Καστ ως ο συντηρητικός υποψήφιος.

Ανατροπή

Ο δεξιός Καστ, ακολουθώντας την τακτική του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, προανήγγειλε ότι μετά τις κάλπες μπορεί να προσφύγει στο εκλογοδικείο, αν δεν ανακηρυχθεί νικητής.

«Στην πραγματικότητα είναι ο υποψήφιος της ανατροπής», λέει ο Φουνκ, με τον τρόπο που εννοούσε την ανατροπή ο Τραμπ στις ΗΠΑ ή ο Μπολσονάρο στη Βραζιλία. Το 2017, ο Καστ είχε μεταβεί στη Βραζιλία για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μπολσονάρο στις εκλογές και να «αθωώσει» τη δικτατορία του Πινοσέτ, της οποίας είναι οπαδός. «Τον Αλιέντε τον ανέτρεψε ο λαός», είχε πει ο γερμανικής καταγωγής Χιλιανός πολιτικός ενώπιον βραζιλιάνικου κοινού το 2017. Τον τελευταίο καιρό είναι πιο προσεκτικός. «Θέλω να τελειώνουμε με την καρικατούρα. Είμαι δημοκράτης και προστάτης των πραγματικών ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Είναι ένα ερώτημα αν ο λόγος του Καστ μπορεί να γίνει πλειοψηφικός, καθώς στη Χιλή επικρατεί απογοήτευση με το νεοφιλελεύθερο αφήγημα, που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα. Μια μικρή αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων του μετρό το 2019 είχε πυροδοτήσει εξέγερση, η οποία διήρκεσε μήνες και κατέληξε στη σύσταση συντακτικής συνέλευσης, η οποία κυριαρχείται από την Αριστερά.

Ο Μπόριτς, πρώην ηγέτης του φοιτητικού κινήματος, υποστηρίζεται από συμμαχία που περιλαμβάνει το κομμουνιστικό κόμμα και έχει υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει κοινωνική πολιτική. Ο Καστ, αντίθετα, υπόσχεται μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και, «καθρεφτίζοντας» το τείχος του Τραμπ, υπόσχεται να σκάψει μία τάφρο για την αποτροπή της μετανάστευσης στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή