Ιαπωνία: Τουλάχιστον 27 νεκροί σε εμπρησμό ψυχιατρικής κλινικής στην Οσάκα

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 27 νεκροί σε εμπρησμό ψυχιατρικής κλινικής στην Οσάκα

Η αστυνομία στην Οσάκα πήρε κατάθεση από αυτόπτη μάρτυρα που ανέφερε ότι τη φωτιά έβαλε ηλικιωμένος

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία στην Οσάκα, που είχε γίνει γνωστό νωρίτερα ότι υποπτευόταν εμπρησμό μετά την πυρκαγιά νωρίτερα σήμερα σε ψυχιατρική κλινική σε κτίριο στο κέντρο της πόλης, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 27 άνθρωποι, πήρε κατάθεση από αυτόπτη μάρτυρα που ανέφερε ότι τη φωτιά έβαλε ηλικιωμένος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, που επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην έρευνα που διενεργείται· η εφημερίδα Yomiuri, επικαλούμενη επίσης αστυνομικές πηγές, ανέφερε πως ο άνδρας αυτός μετέφερε σακούλα με εύφλεκτο υγρό μέσα στην κλινική που κατόπιν περιέχυσε κι έβαλε φωτιά.

«Είκοσι επτά άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση καρδιοπνευμονικής ανακοπής», είπε νωρίτερα εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, χρησιμοποιώντας την ορολογία των ιαπωνικών αρχών όταν αναφέρονται σε θανάτους που ακόμη δεν έχουν διαπιστωθεί επίσημα, από ιατρό ή ιατροδικαστικό. Ένα 28ο θύμα ανασύρθηκε τραυματισμένο.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί επίσημα σε νοσοκομεία τρεις θάνατοι, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο MBS.

Η φωτιά εκδηλώθηκε «στις 10:18 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 03:18 ώρα Ελλάδας) στον τέταρτο όροφο οκταώροφου κτιρίου» όπου έχουν γραφεία και καταστήματα επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής. Διευκρίνισε πως η πυρκαγιά μπόρεσε να κατασβεστεί μέσα σε μισή ώρα αφού έφθασαν δυνάμεις της επιτόπου.

Η κλινική είχε ανοίξει λίγη ώρα νωρίτερα, στις 10:00 (03:00).

Ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα στα οποία εικονίζονται δεκάδες πυροσβέστες επί τω έργω, στο εσωτερικό και μπροστά στο στενό κτίριο, ο κατεστραμμένος όροφος του οποίου διακρίνεται από το εξωτερικό, καθώς τα παράθυρά του είναι σπασμένα και μαυρισμένα από τον καπνό που συνεχίζει να υψώνεται από αυτόν κι από την οροφή.

Επιτόπου αναπτύχθηκε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 70 οχήματα.

Στο κέντρο της Οσάκας, το συγκεκριμένο κτίριο στεγάζει επίσης, μεταξύ άλλων, ινστιτούτο ομορφιάς, κατάστημα ρούχων και σχολή εκμάθησης αγγλικών, ανέφερε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Νεαρή αυτόπτης μάρτυρας είπε στη δημόσια τηλεόραση πως είδε μια γυναίκα κρεμασμένη από παράθυρο, καθώς εκλιπαρούσε να τη βοηθήσουν. «Φώναζε ‘σας παρακαλώ, βοηθήστε με’ (…) Έμοιαζε να μην έχει δυνάμεις. Πιθανόν είχε εισπνεύσει μεγάλη ποσότητα καπνού», δήλωσε.

«Έβγαινε πολύς μαύρος καπνός (…), ακόμα η οσμή είναι πολύ έντονη», είπε μεσήλικη, άλλη αυτόπτης μάρτυρας.

Η Οσάκα, σημαντικός οικονομικός κόμβος, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μητρόπολη της Ιαπωνίας, μετά την πρωτεύουσα, το Τόκιο.

Οι θανατηφόρες πυρκαγιές σε κτίρια είναι μάλλον σπάνιες στην Ιαπωνία, όπου εφαρμόζεται πολύ αυστηρός πολεοδομικός κανονισμός. Ενώ βίαια εγκλήματα καταγράφονται επίσης μάλλον σπάνια στο αρχιπέλαγος.

Ωστόσο, πριν από έναν χρόνο ασκήθηκε σε άνδρα δίωξη για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση καθώς είναι ο κατηγορούμενος για τον εμπρησμό σε στούντιο ανιμέισον στο Κιότο τον Ιούλιο του 2019, όταν έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι. Επρόκειτο για το πιο πολύνεκρο έγκλημα στην Ιαπωνία τις τελευταίες δεκαετίες.

Το 2008, ο εμπρησμός βιντεοκλάμπ στην Οσάκα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 16 ανθρώπους. Ο δράστης καταδικάστηκε σε θάνατο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters, Xinhua

Ειδήσεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή