Νίκολας Μπερνς: Η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο

Νίκολας Μπερνς: Η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο

Πρώην πρεσβευτής στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ, ο Νίκολας Μπερνς είχε υποσχεθεί μια «ζωηρή αντιπαράθεση» με το Πεκίνο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Γερουσία επιβεβαίωσε χθες, Πέμπτη, τον διορισμό του Νίκολας Μπερνς ως πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα, έπειτα από περισσότερο από ένα χρόνο που η θέση έμενε κενή, παρά το γεγονός ότι η Κίνα βρίσκεται στο κέντρο των ανησυχιών της Ουάσιγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν τον είχε ορίσει για τη θέση αυτή από τον Αύγουστο, όμως χθες κατέστη τελικά δυνατό να υπάρξει μια πλειοψηφία στην άνω βουλή του Κογκρέσου για να επικυρώσει το διορισμό αυτού του πεπειραμένου διπλωμάτη, αφού ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο απέσυρε την αντίθεσή του σ’ αυτό το σημαντικό διορισμό.

Πρώην πρεσβευτής στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ, τρίτος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους, ο Νίκολας Μπερνς, κατά την ακροαματική συνεδρίαση για το διορισμό του ενώπιον της Γερουσίας τον Οκτώβριο, είχε χαρακτηρίσει την Κίνα «επιτιθέμενο» στην περιοχή και είχε υποσχεθεί μια «ζωηρή αντιπαράθεση» με το Πεκίνο, προσθέτοντας πάντως ότι ελπίζει ότι τα δύο μέρη θα μπορέσουν να συνεργαστούν πάνω σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή.

Ο διορισμός του είχε μπλοκαριστεί από τον Αύγουστο από τον Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος τον κατηγορούσε πως δεν είναι αρκετά σκληρός με την κινεζική διπλωματία.

Ο γερουσιαστής άφησε τελικά την ψηφοφορία να εξελιχθεί -ψηφίζοντας πάντως κατά της επικύρωσης του διορισμού- μετά την ψήφιση χθες, Πέμπτη, ομόφωνα από τη Γερουσία ενός νόμου που απαγορεύει την εισαγωγή στις ΗΠΑ ενός ευρέως φάσματος προϊόντων κατασκευασμένων στην Σιντζιάνγκ, την κινεζική περιφέρεια όπου η Ουάσινγκτον καταγγέλλει πως γίνονται παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Οι δημοκρατικοί, καθώς και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί, υποστήριζαν πως έπειτα από περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς πρεσβευτή, οι ΗΠΑ είχαν ανάγκη από έναν υψηλόβαθμο εκπρόσωπο στο Πεκίνο για την εφαρμογή αυτού του νέου νόμου.

Διπλωμάτης καριέρας, ο Νίκολας Μπερνς ήταν επίσης από το 2014 ως το 2017 σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, δίδαξε στο Χάρβαρντ και είχε επικρίνει έντονα δημόσια την εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο προκάτοχός του στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο, ο Τέρι Μπράνσταντ, είχε παραιτηθεί το Σεπτέμβριο του 2020, εν μέσω της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή