Παγκόσμιος συναγερμός προ της Όμικρον – Ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Γαλλία

Παγκόσμιος συναγερμός προ της Όμικρον – Ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Γαλλία

6' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει και «απειλεί» τόσο την Ευρώπη όσο και τον υπόλοιπο πλανήτη, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για πιθανό νέο μαζικότερο κύμα της πανδημίας και επισημαίνουν την ανάγκη επιτάχυνσης του εμβολιασμού.

Σημειώνεται πως η χειρότερη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας, όσον αφορά στον αριθμό κρουσμάτων, κατεγράφη σήμερα στη Βρετανία με 93.045 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική ημέρα που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ.

Τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον σήμερα Παρασκευή έφτασαν τα 3.201. Καταγράφηκαν επίσης 111 θάνατοι από κορωνοϊό ενώ οι νοσηλευόμενοι έφθασαν τους 7.611.

Στο Λονδίνο, επίκεντρο της νέας μετάλλαξης, οι εισαγωγές σε νοσοκομείο αυξήθηκαν κατά 34% την Τρίτη, ημέρα στην οποία φορούν τα νεότερα στοιχεία, σε σχέση με μία βδομάδα νωρίτερα. Στο ίδιο διάστημα οκτώ νοσοκομεία της πρωτεύουσας ανέφεραν διπλασιασμό των εισαγωγών, ενώ στο νοσοκομείο του Κρόιντον οι μισές κλίνες εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένες από ασθενείς.

Στην Αγγλία, η βρετανική κυβέρνηση περιορίστηκε στο να εισαγάγει εκ νέου τη χρήση της μάσκας στους περισσότερους δημόσιους χώρους (εξαιρουμένων παμπ και εστιατορίων), ενεθάρρυνε την τηλεργασία και επέβαλε υγειονομικό πάσο για τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Ωστόσο, οι τοπικές κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας αποφάσισαν να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα.

Στη Σκωτία, όπου σύμφωνα με την πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον, η Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη, οι πολίτες κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους ενόψει των Χριστουγέννων. «Το τσουνάμι για το οποίο προειδοποίησα πριν από μία εβδομάδα αρχίζει τώρα να μας χτυπά», δήλωσε η ίδια σήμερα.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται από τον νόμο να λάβουν από σήμερα «λογικά μέτρα» για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού. Στις παμπ διατυπώθηκε η προτροπή να επιστρέψουν στην εξυπηρέτηση των πελατών στα τραπέζια παρά στο μπαρ.

Στην Ουαλία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ντρέικφορντ έδωσε εντολή για το κλείσιμο των μπαρ από τις 27 Δεκεμβρίου.

koronoios-mayro-rekor-me-93-000-kroysmata-sti-vretania-fovoi-gia-terastio-pempto-kyma-sti-germania0

Για «τεράστιο πέμπτο κύμα» μιλά ο Γερμανός Υπουργός Υγείας

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα πρέπει να ετοιμαστεί για ένα τεράστιο πέμπτο κύμα της πανδημίας. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πρόκληση που δεν έχουμε αντιμετωπίσει πάλι», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Αννόβερο.

Εκτίμησε πως αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη από άλλες μεταλλάξεις θα μπορούσε να συγκρατήσει τους θανάτους για δύο με τρεις εβδομάδες, πριν η έξαρση του ιού εξαλείψει αυτό το πλεονέκτημα, υπογραμμίζοντας ότι μια δύσκολη περίοδος στο εγγύς μέλλον είναι αναπόφευκτη.

Με την περίοδο των γιορτών προ των πυλών, ο Γερμανός υπουργός παρότρυνε όσους ταξιδεύουν να κάνουν συχνά τεστ. Η Γερμανία έχει επιβάλει ξανά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, καθώς απαγορεύεται σε ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια και καταστήματα εμπορευμάτων που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης. Ο υπουργός ήταν επικριτικός απέναντι στην απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της Κάτω Σαξονίας να καταρρίψει την υποχρέωση «2G» (είσοδος σε καταστήματα μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες) στο λιανικό εμπόριο.

Η Γερμανία έλαβε την Πέμπτη πρόσθετη χορήγηση 35 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Moderna από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εμβολίων που εντοπίστηκε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση έχει παραγγείλει επιπλέον 80 εκατομμύρια δόσεις για εμβόλια της Pfizer-ΒioΝTech που θα καταπολεμούν ειδικά την μετάλλαξη Όμικρον.

koronoios-mayro-rekor-me-93-000-kroysmata-sti-vretania-fovoi-gia-terastio-pempto-kyma-sti-germania2

ΗΠΑ: Καλπάζει η Όμικρον

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες και τα εν συνόλω τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σε δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η νέα μετάλλαξη βρίσκεται ήδη σε 39 Πολιτείες και μεγάλη άνοδος παρατηρείται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας καθώς και στις μεσοδυτικές Πολιτείες. Την ίδια, ενόψει των Χριστουγέννων, εκατομμύρια Αμερικανών έχουν προγραμματίσει κάποιο ταξίδι, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον πρόκειται να «εξαπλωθεί πολύ ταχύτερα» από οποιαδήποτε άλλη. «Η μοναδική αληθινή προστασία είναι να κάνετε την ένεσή σας», τόνισε, προβλέποντας πως «ένας χειμώνας βαριάς ασθένειας και θανάτου» περιμένει πιθανόν τους ανεμβολίαστους για την COVID-19.

Πορτογαλία: Το 80% των νέων μολύνσεων

Η Πορτογαλία εκτίμησε πως οι μολύνσεις με τη ραγδαία διαδιδόμενη παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες και μπορεί να φθάσουν το 80% όλων των νέων μολύνσεων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο τρέχων επιπολασμός της Όμικρον στην Πορτογαλία είναι περίπου 20%, δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίδο σε συνέντευξη Τύπου. Το ποσοστό αυτό μπορεί να σημαίνει πως πολύ περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρρωστήσει με την Όμικρον από τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των 69 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

«Μπορεί να είναι 50% την εβδομάδα των Χριστουγέννων και 80% την τελευταία εβδομάδα του έτους», είπε ακόμη η υπουργός. Η χώρα, που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19, ανακοίνωσε 5.800 νέες μολύνσεις την Τετάρτη, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μολύνσεων από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν χρειάστηκε να δώσει την πιο σκληρή μάχη της κατά του ιού. Οι θάνατοι και οι νοσηλείες, ωστόσο, παραμένουν πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα εκείνης της περιόδου.

koronoios-mayro-rekor-me-93-000-kroysmata-sti-vretania-fovoi-gia-terastio-pempto-kyma-sti-germania4

Γαλλία: Ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς 

Εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Γαλλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών, αυτό το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο, ενώ συνιστάται και στους πολίτες να μη συνωστίζονται ούτε στις ιδιωτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς και να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό, πριν πραγματοποιήσουν κάποια επίσκεψη.

Αυστρία: Αναμένεται «έκρηξη» μολύνσεων λόγω Όμικρον

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην προσωρινή χαλάρωση του lockdown για αυτούς που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι της Covid-19 την περίοδο των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς λόγω μείωσης των κρουσμάτων.

Παρά την εποχική χαλάρωση, η αυστριακή κυβέρνηση, όπως και άλλες σε όλο τον κόσμο, ετοιμάζεται για έκρηξη των μολύνσεων από την περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον. Έως τώρα έχει καταγράψει 75 κρούσματα Όμικρον. Αν και οι ανεμβολίαστοι Αυστριακοί γενικά δεν επιτρέπεται να συναντούν πάνω από ένα πρόσωπο τη φορά από άλλο νοικοκυριό, θα τους δοθεί κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα να παρευρεθούν σε συναθροίσεις με έως 10 άτομα από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου καθώς και στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Μουκστάιν.

Ιταλία: Έκκληση στους πολίτες «να φερθούν υπεύθυνα»

Την Παρασκευή καταγράφηκαν στην Ιταλία 28.632 περιστατικά κορωνοϊού και 120 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 669.160 διαγνωστικά τεστ, το 4,2% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 923 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 7.520 οι ασθενείς.

Στο μεταξύ, ο ειδικός επίτροπος αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο, ζήτησε από τους Ιταλούς να φερθούν με υπεύθυνο τρόπο καθόλη τη διάρκεια των εορτών, παρά το γεγονός ότι «τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά συνηθίζουμε να αγοράζουμε δώρα και να συναντάμε πολύ κόσμο».

«Η Ιταλία αποτελεί παράδειγμα για πολλές άλλες χώρες. Ο διεθνής Τύπος αναγνωρίζει την επιτυχή μας αντιμετώπιση της πανδημίας», πρόσθεσε ο υπεύθυνος του τομέα πρόληψης του υπουργείου Υγείας της Ρώμης, Τζιάνι Ρέτσα.

Και ο Ρέτσα κάλεσε τους συμπατριώτες του να αποφύγουν τους συνωστισμούς και να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ολλανδία: Οι ειδικοί συστήνουν επιπλέον μέτρα κατά της Όμικρον

Στο μεταξύ, οι ειδικοί του τομέα της υγείας που συμβουλεύουν την ολλανδική κυβέρνηση σχετικά με τη στρατηγική για την Covid-19 είπαν πως επιπλέον μέτρα θα χρειαστούν, προκειμένου να επιβραδυνθεί η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, λίγες ημέρες αφότου το νυχτερινό λοκντάουν που επιβλήθηκε στη χώρα και βρίσκεται τώρα σε ισχύ, παρατάθηκε έως τον Ιανουάριο.

Το NOS επικαλέστηκε πηγές «γύρω» από το πάνελ των ειδικών, οι συστάσεις των οποίων δεν δημοσιοποιούνται μέχρι η κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση.

Ο υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιονγκ είπε σε δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα, όπου συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα σήμερα, ότι έχει «μεγάλη ανησυχία» σχετικά με την ταχεία διασπορά της Όμικρον.

«Δεν θα πω ποια επιπλέον μέτρα ενδεχομένως θα χρειαστούν», είπε ο ντε Γιονγκ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε αναμένεται να συναντηθεί με τους υγειονομικούς συμβούλους της αύριο, ενόψει μιας απόφασης σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των περισσότερων καταστημάτων από τις 5 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη Νοεμβρίου, θα παραμείνει σε ισχύ έως τη 14η Ιανουαρίου.

Επιπλέον, τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν νωρίτερα ενόψει των εορτών εξαιτίας του υψηλού αριθμού μολύνσεων μεταξύ των παιδιών.

Σημειώνεται πως το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε 15.433 νέα κρούσματα Covid-19, ένας αριθμός μικρότερος κατά περίπου 25% σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν, όμως πάνω από την κορύφωση οποιουδήποτε άλλου κύματος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή