Καίριας σημασίας η στάση Μπάιντεν για το Ουκρανικό

Καίριας σημασίας η στάση Μπάιντεν για το Ουκρανικό

Αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αποτρέψει μια ρωσική στρατιωτική ενέργεια στην Ουκρανία, θα πληγεί το διεθνές σύστημα κανόνων και συνόρων που η κυβέρνησή του προσπαθεί να θωρακίσει.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ακούσει τις προειδοποιήσεις του Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία, περισσότερο απ’ ό,τι άκουσε εκείνες του Μπαράκ Ομπάμα το 2014. Ομως το διακύβευμα τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερο απ’ ό,τι τότε. Αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατορθώσει να αποτρέψει μια ρωσική στρατιωτική ενέργεια στην Ουκρανία, θα πληγεί το διεθνές σύστημα κανόνων και συνόρων που η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος, Αμερικανοί αξιωματούχοι προτρέπουν τον Τζο Μπάιντεν να υποστηρίξει τις απειλές οικονομικών κυρώσεων με την άμεση αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Επίσης του ζητούν μετ’ επιτάσεως να μην υπαινίσσεται ότι μπορεί να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε σε δύο δημοκρατικές γειτονικές χώρες σε διάστημα μίας δεκαετίας. Το να του επιτραπεί να το κάνει ξανά θα στείλει το διεθνές σύστημα δεκαετίες πίσω», είπε ο ναύαρχος ε.α. και πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης.  

Η Ρωσία πιθανώς έχει πάρει μηνύματα ενθάρρυνσης από την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Λίγο μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στην Ουκρανία η κατάσταση «όσων ποντάρουν στην Αμερική» θα είναι παρόμοια με αυτήν των συμμάχων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να απείλησε τον Μπάιντεν με μια «ιδιαίτερα ταπεινωτική επανάληψη των συμβάντων στο Αφγανιστάν».

Για την Ταϊβάν

Πάντως, η κατάσταση στην Ουκρανία μάλλον δεν θα επηρεάσει τη διαμάχη για την Ταϊβάν. «Θα είναι σφάλμα για τους Κινέζους να θεωρήσουν ότι αν οι ΗΠΑ δεν επέμβουν στρατιωτικά σε μια κρίση στην Ουκρανία, δεν θα επέμβουν ούτε και σε μια κρίση στην Ταϊβάν», σημείωσε η υπεύθυνη του German MarshallFund για την Ασία, Μπόνι Γκλέιζερ. «Είναι δύο διαφορετικές συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή