Εμβόλιο κορωνοϊού: Συμφωνία Κομισιόν – Pfizer για επιτάχυνση παραδόσεων

Εμβόλιο κορωνοϊού: Συμφωνία Κομισιόν – Pfizer για επιτάχυνση παραδόσεων

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η BioNtech-Pfizer θα παραδώσει επιπλέον 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με την BioNtechPfizer να επιταχύνει την παράδοση του εμβολίου της για τον κορωνοϊό στα κράτη μέλη, ξεκινώντας από τις επόμενες εβδομάδες.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η BioNtech-Pfizer θα παραδώσει επιπλέον 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου (5 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, 5 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο και 10 εκατομμύρια τον Μάρτιο). Πρόκειται για επιπλέον δόσεις από τις ήδη προγραμματισμένες 195 εκατομμύρια , ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό παραδόσεων της BioNtech-Pfizer το πρώτο τρίμηνο σε 215 εκατομμύρια.

Την περασμένη Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή συμφώνησε επίσης με τη Moderna για την παράδοση πρόσθετων δόσεων το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αυτό θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τα κράτη μέλη που έχουν βραχυπρόθεσμη ανάγκη για πρόσθετες δόσεις εμβολίων.

Δεδομένης της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους μήνες, ο πλήρης εμβολιασμός και η εισαγωγή ενισχυτικών παραμέτρων παραμένουν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ για την υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη ταχεία αύξηση των λοιμώξεων λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», αυτό είναι πιο επείγον από ποτέ.

Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τους παρασκευαστές εμβολίων για την περαιτέρω επιτάχυνση της παράδοσης των δόσεων στα κράτη μέλη, έτσι ώστε ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν επίσης ενεργοποιήσει μια πρώτη επιλογή για παραγγελία άνω των 200 εκατομμυρίων δόσεων, στο πλαίσιο της τρίτης σύμβασης με την BioNTech-Pfizer.

Αυτή η παραγγελία καλύπτει επίσης εμβόλια προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον, εάν αυτά τα εμβόλια γίνουν διαθέσιμα. Με αυτή τη διαταγή, η ΕΕ προετοιμάζεται σε περίπτωση που χρειαστούν προσαρμοσμένα εμβόλια. Οι παραδόσεις αυτών των άνω των 200 εκατομμυρίων δόσεων αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Αυτές οι δόσεις προστίθενται στις 450 εκατομμύρια δόσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2022 βάσει της συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί.

Ο συνολικός αριθμός παραδόσεων από την BioNTech-Pfizer θα φτάσει τα 650 εκατομμύρια δόσεις το 2022.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Lockdown στην Ολλανδία

Την επιβολή lockdown κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ανακοίνωσε χθες η Ολλανδία εν μέσω ανησυχιών για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού.

Καταστήματα που δεν πωλούν ήδη πρώτης ανάγκης, σχολεία, μπαρ, εστιατόρια και άλλοι δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί ήταν «αναπόφευκτοι». Πρόκειται για τα αυστηρότερα μέτρα για την Όμικρον που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Γερμανία: Καραντίνα για τους ταξιδιώτες από Βρετανία

Η Γερμανία θα επιβάλει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ».

Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα έρθει και θα είναι το κύμα της παραλλαγής «Όμικρον», εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, τονίζοντας ότι ο σημαντικότερος τρόπος να γίνει επίπεδο το νέο κύμα είναι ο άμεσος περιορισμός των κρουσμάτων, μέσω του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.

Σενάρια για μέτρα στη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί τα τελευταία στοιχεία για την COVID-19 σχεδόν κάθε ώρα και θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι περίπου το 60% όλων των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στην Αγγλία αποδίδονται στην παραλλαγή Όμικρον, που παρουσιάζει ταχεία μετάδοση. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τα περασμένα Χριστούγεννα, επί τη βάσει των εμβολιασμών, αλλά και των διαγνωστικών ελέγχων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη λήψη πιθανών περαιτέρω μέτρων, ο κ. Τζάβιντ είπε: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται, αλλά αυτό πρέπει να υποστηρίζεται από τα στοιχεία…, παρακολουθούμε τα στοιχεία, τα συζητάμε με τους επιστήμονες και τους καλύτερους συμβούλους μας σε ωριαία βάση, ενώ θα τα παρακολουθούμε προσεχτικά, προκειμένου να κρατήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο».

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν είναι πολιτικά ανίσχυρος για να επιβάλλει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα αν αυτό χρειαστεί.

Από την πλευρά του, o δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID-19 είναι αναπόφευκτη, καθώς χωρίς νέους περιορισμούς, η Βρετανία θα δει σε πορεία κατάρρευσης το εθνικό σύστημα Υγείας (NHS).

Ο κ. Καν κήρυξε χθες μία «κατάσταση ανάγκης» προκειμένου να βοηθήσει τα νοσοκομεία του Λονδίνου να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19, που προκαλείται από την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

«Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο» δήλωσε ο κ. Καν στο BBC, όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων. «Αν δεν επιβάλουμε νέους περιορισμούς το ταχύτερο, θα δούμε περισσότερα θετικά κρούσματα, αλλά και είναι πιθανό οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, όπως το NHS να βρεθούν σε τροχιά κατάρρευσης, αν δεν καταρρεύσουν» προειδοποίησε ο ίδιος.

Γαλλία: Ακυρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Παρίσι 

Το Παρίσι ακύρωσε το σόου πυροτεχνημάτων, όπως και τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ευθυγραμμιζόμενο με τα νέα μέτρα που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις και τα πυροτεχνήματα για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα απαγορευτούν και συνέστησε στους πολίτες της Γαλλίας, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ για την COVID-19, πριν βρεθούν μαζί με άλλους ανθρώπους για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Με PCR ή rapid test η είσοδος στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εισόδου στη χώρα τίθενται από σήμερα, Κυριακή, σε ισχύ, με φόντο την εμφάνιση και εξάπλωση του στελέχους «Ομικρον» της COVID-19.

Από σήμερα για την είσοδο στην Ελλάδα προϋπόθεση είναι, για εμβολιασμένους και μη, η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

«Όχι σε γενικό lockdown, θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί»

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού φαίνεται ότι θα επικρατήσει και στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown, σημειώνοντας ωστόσο η κυβέρνηση θα λάβει όποιο μέτρο χρειαστεί.

«Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε» ανέφερε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Mega, ενώ στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών πριν την πιθανή επικράτηση της «Όμικρον».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Πλεύρης: Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown, αλλά θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί

Μόσιαλος για «Όμικρον»: Όσοι έχουν κάνει τρίτη δόση, δεν θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα

Μόνο με PCR ή rapid test η είσοδος στην Ελλάδα

Κορωνοϊός – Ρόμπερτ Κοχ: Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα είναι της «Όμικρον»

Κορωνοϊός – Ολλανδία: Σε αυστηρό lockdown από την Κυριακή λόγω «Όμικρον»

ΠΟΥ για Όμικρον: Διπλασιασμός κρουσμάτων σε 1,5 – 3 ημέρες σε περιοχές με μετάδοση στην κοινότητα

Αυστραλία: Καλοκαίρι και εμβολιασμοί αποτρέπουν τη λήψη μέτρων για τον κορωνοϊό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή