Χιλή: Κοινωνικές και φορολογικές αλλαγές υπόσχεται ο νέος πρόεδρος (εικόνες)

Χιλή: Κοινωνικές και φορολογικές αλλαγές υπόσχεται ο νέος πρόεδρος (εικόνες)

Ξέσπασμα λαϊκής χαράς στους δρόμους της χώρας μετά τη νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος επικράτησε με πρόγραμμα που εξαγγέλλει την κοινωνική και φορολογική μεταμόρφωση της χώρας, υποσχέθηκε την Κυριακή το βράδυ (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας), στην επινίκια ομιλία του, «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα», υποσχόμενος ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «δημοσιονομικά υπεύθυνη».

Χιλή: Κοινωνικές και φορολογικές αλλαγές υπόσχεται ο νέος πρόεδρος (εικόνες)-1

«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να τον ακούσουν μετά την ευρεία νίκη του στον δεύτερο γύρο, στον οποίο αντιμετώπισε τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς, τον Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, που θα αναλάβει την εξουσία την 11η Μαρτίου, είπε ακόμη ότι θα εναντιωθεί στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.

Χιλή: Κοινωνικές και φορολογικές αλλαγές υπόσχεται ο νέος πρόεδρος (εικόνες)-2

«Καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε άλλες “ζώνες θυσίας”, δεν θέλουμε έργα που καταστρέφουν τη χώρα μας, που καταστρέφουν κοινότητες, και παράδειγμα θα αποτελέσει μια περίπτωση που έχει γίνει συμβολική: Όχι στο Ντομίνγκα», είπε.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος σκοπεύει να προωθήσει μείζονα φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε όπως υπόσχεται να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί οι πλουσιότεροι Χιλιανοί –το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 26,5% του πλούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ– ενώ εξαγγέλλει καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

Χιλή: Κοινωνικές και φορολογικές αλλαγές υπόσχεται ο νέος πρόεδρος (εικόνες)-3
Η Πλάσα Ιτάλια (Πλατεία Ιταλίας) στο Σαντιάγο, από πρόπερσι το επίκεντρο της Κοινωνικής Έκρηξης, έγινε την Κυριακή το επίκεντρο των πανηγυρισμών (φωτ.: AP)

Ολονύκτιο πάρτι οργανώθηκε στους δρόμους της χιλιανής πρωτεύουσας, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, καθώς πλέον έκλεισε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ο κύκλος της «Κοινωνικής Έκρηξης» που ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2019 και οδήγησε σε μεγάλες συνταγματικές αλλαγές.

Στους δρόμους, η νίκη του άλλοτε ηγέτη των φοιτητών που έγινε γνωστός πρωτοστατώντας στις μαζικές κινητοποιήσεις του 2011 προκάλεσε έκρηξη χαράς.

Χιλή: Κοινωνικές και φορολογικές αλλαγές υπόσχεται ο νέος πρόεδρος (εικόνες)-4
O ηττημένος υποψήφιος Χοσέ Αντόνιο Καστ έσπευσε να συγχαρεί αμέσως τον νικητή.

Ο κ. Μπόριτς –στα 35 του χρόνια, μόλις είχε συμπληρώσει το ηλικιακό όριο για να είναι υποψήφιος και θα γίνει ο νεότερος αρχηγός του κράτους στην ιστορία της Χιλής– συγκέντρωσε σχεδόν το 56% των ψήφων, έναντι κάπου 44% του κ. Καστ, που αυτοπροβλήθηκε ως πολιτικός κληρονόμος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ και υποστηρίχθηκε από πρακτικά το σύνολο των δυνάμεων της δεξιάς.

Η συμμετοχή πλησίασε το 55%. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό αφότου η ψήφος έπαψε να είναι υποχρεωτική, το 2012.

Χιλή: Κοινωνικές και φορολογικές αλλαγές υπόσχεται ο νέος πρόεδρος (εικόνες)-5

Η νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, από την Κούβα ως την Αργεντινή, περνώντας από το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και το Περού.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (Κόμμα Εργαζομένων), που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οδεύει σε ευρεία νίκη το 2022 στην πιθανή αναμέτρησή του με τον πρόεδρο της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε «ευτυχής» για τη «νέα νίκη ενός δημοκρατικού και προοδευτικού υποψήφιου στη Λατινική Αμερική μας, για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος καλύτερου για όλους μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TVN, Meganoticias

Ειδήσεις σήμερα

Θρίαμβος του αριστερού υποψήφιου προέδρου Γκάμπριελ Μπόριτς

Σύγκρουση δύο κόσμων στη Χιλή

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή