Βρετανία: Ένα βήμα πριν ένα νέο λόκνταουν – 12 νεκροί από την Όμικρον

Βρετανία: Ένα βήμα πριν ένα νέο λόκνταουν – 12 νεκροί από την Όμικρον

Μια σειρά υπουργών αντιστέκονται ακόμη σε ένα νέο γενικό απαγορευτικό

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες της αντιστάσεις φαίνεται να προβάλλει η μάλλον διχασμένη κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον σε ένα νέο λόκνταουν, με μια σειρά υπουργών να πιέζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να μην επαναφέρει τη χώρα σε γενικό απαγορευτικό, ενώ οι νεκροί μόνο από τη μετάλλαξη Όμικρον ανέρχονται πλέον σε 12 στη χώρα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για αυξημένους περιορισμούς χωρίς όμως λόκνταουν είναι η καλύτερη λύση προς το παρόν. Τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να δώσει κάποια εγγύηση ότι δε θα προκύψουν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση αναμένει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη σοβαρότητα της μόλυνης από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, κι ενώ σύμφωνα με τον κ. Ράαμπ το καινούργιο στέλεχος έχει ήδη προκαλέσει 104 νοσηλείες και 12 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεταικυριολεκτικά με γεωμετρική πρόοδο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ είναι ένας από τους δέκα υπουργούς της κυβέρνησης που αντιστέκονται στην εφαρμογή νέων περιορισμών πριν από τα Χριστούγεννα, όπως ανέφεραν οι Times.

Ο υπεύθυνος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς είπε στους υπουργούς μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι θα πρέπει να επιβληθούν νέοι περιορισμοί το συντομότερο δυνατό προκειμένου να μην καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS), σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, περίπου 3.000 επιπλέον ασθενείς ενδέχεται να χρήζουν νοσηλείας καθημερινά.

Ωστόσο περίπου το 1/3 των υπουργών της βρετανικής κυβέρνησης αντιστέκονται στην επιβολή νέων περιορισμών και αμφισβητούν την εγκυρότητα της σχετικής μελέτης, όπως πρόσθεσε το ίδιο δημοσίευμα.

Ο κ. Σουνάκ επιθυμεί να περιμένει μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι πληροφορίες και έχει προτείνει να εξεταστούν περισσότερα μοντέλα, προτού ληφθούν αποφάσεις.

Ο κ. Τζόνσον είναι επίσης αρνητικός στην επιβολή περισσότερων περιορισμών, καθώς πιστεύει ότι οι άνθρωποι τηρούν τα μέτρα από μόνοι τους και προχωρούν στη λήψη των αναμνηστικών δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 σε μεγάλους αριθμούς, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, που επικαλέστηκαν έναν πολιτικό σύμμαχό του.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Times Radio

Ειδήσεις σήμερα

Συναγερμός στην Ευρώπη λόγω Όμικρον: Χριστούγεννα στη σκιά της νέας μετάλλαξης

«Όμικρον»: Πρόκληση άνευ προηγουμένου η τελευταία μετάλλαξη

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή