Φιλιππίνες: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τον τυφώνα Ράι

Φιλιππίνες: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τον τυφώνα Ράι

Συμφωνα με τις αρχές εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ δεκάδες αγνοούνται

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα Ράι στις Φιλιππίνες αυξήθηκε στους 375, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η αστυνομία.

Συμφωνα με τις αρχές εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ δεκάδες αγνοούνται μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ράι από το νότιο και κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους, πρόσθεσε η αστυνομία.

Πάνω από 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους την Πέμπτη, ενώ ο τυφώνας -ένας από τους πιο ισχυρούς που έχουν πλήξει το κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας τα τελευταία χρόνια- έφθανε στο κεντρικό τμήμα.

Ο βραχίονας του Ερυθρού Σταυρού στις Φιλιππίνες έκανε λόγο για «απόλυτη καταστροφή» στις παράκτιες περιοχές.

Οι άνεμοι άρπαξαν οροφές, ξερίζωσαν δέντρα, ανέτρεψαν στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, κατεδάφισαν ξύλινα σπίτια και πλημμύρισαν χωριά, ανακαλώντας στη μνήμη τον «σούπερ τυφώνα» Χαϊγιάν, που χτύπησε το αρχιπέλαγος το 2013.

Ο Χαϊγιάν, που αποκαλείτο Γιολάντα στις Φιλιππίνες, ήταν ο πιο φονικός κυκλώνας που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα: 7.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.

Ένα από τα νησιά που υπέστησαν τα πιο βαριά χτυπήματα από τον Ράι είναι το Μποχόλ –γνωστό κυρίως χάρη στους τάρσιους που ζουν εκεί, νυκτόβια θηλαστικά, συγγενή των λεμούριων και των πίθηκων, ενδημικά στις Φιλιππίνες– όπου σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άρθουρ Γιαπ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 74 άνθρωποι.

Μεγάλες καταστροφές καταγράφηκαν επίσης στα νησιά Σιαργκάο, Ντιναγάτ και Μιντανάο, που χτυπήθηκαν την Πέμπτη από την καταιγίδα που έφερε ανέμους 195 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Ο Ράι χτύπησε ασυνήθιστα αργά την περίοδο των τροπικών κυκλώνων, που σχηματίζονται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό πως οι τυφώνες θα γίνονται ολοένα πιο ισχυροί όσο η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται.

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες συγκαταλέγονται στις χώρες που θεωρούνται οι πιο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται από κάπου είκοσι τροπικές καταιγίδες ή/και τυφώνες κάθε χρόνο, που καταστρέφουν σοδειές, κατοικίες και υποδομές σε ήδη πολύ φτωχές περιοχές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή