Μετάλλαξη «Όμικρον»: Στα πρόθυρα νέων περιορισμών η Γερμανία

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Στα πρόθυρα νέων περιορισμών η Γερμανία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να καταρρεύσει το σύστημα υγείας επισημαίνει σε ανακοίνωση του το νεοσύστατο εικοσαμελές Συμβούλιο Ειδικών της γερμανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον επιβάλει σειρά από μέτρα προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος της επιδημιολογικής κατάστασης. Θα πρέπει κυρίως να επιβληθούν άμεσα αυστηρότεροι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις επαφές και να αυξηθούν «με όλα τα διαθέσιμα μέσα» οι ρυθμοί εμβολιασμού τις επόμενες ημέρες.  

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Περαιτέρω περιορισμούς στις επαφές, ακόμη και για εμβολιασμένους, αναμένεται ότι θα αποφασίσουν στην αυριανή τους σύσκεψη οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων μαζί με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέντρικ Βίστ, στην ημερησία διάταξη βρίσκονται εκτός αυτού η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού και ένα «Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης», σε περίπτωση που η πανδημία πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Το σχέδιο προβλέπει μέτρα, που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας όπως ηλεκτροδότηση, ύδρευση, συλλογή απορριμμάτων, σύστημα υγείας. Σε περίπτωση ανάγκης θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Βίστ, να συμβάλουν τόσο ο στρατός όσο και Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (Technisches Hilfswerk).  

Την επιβολή ενός λοκντάουν σε ολόκληρη τη Γερμανία πριν από τα Χριστούγεννα, απέκλεισε ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.
Το ζητούμενο είναι κατά τον υπουργό να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί και να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων. Η δε Ένωση Γερμανικών Δήμων και Κοινοτήτων δεν αποκλείει, η εκθετική διάδοση της μετάλλαξης Όμικρον να οδηγήσει στην επιβολή ενός γενικού λοκντάουν. Ιδίως στην περίπτωση που ο αριθμός αρρώστων απασχολούμενων σε καίριες δημόσιες υπηρεσίες θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του κράτους. Επειδή το μέτρο αυτό μπορεί να επιβληθεί, μόνο όταν κηρυχθεί  επιδημιολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», οι δήμοι και κοινότητες ζητούν τη σύγκλιση της βουλής ως το τέλος του έτους.

Πηγή: DW

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή