«Όμικρον»: Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα παραλλαγή

«Όμικρον»: Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα παραλλαγή

Σε νέα πανδημική φάση εισέρχεται η παγκόσμια κοινότητα εξαιτίας της ραγδαίας μετάδοσης της «Ομικρον», που διασπείρεται πλέον ανεξέλεγκτα και στις ΗΠΑ.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα πανδημική φάση εισέρχεται η παγκόσμια κοινότητα εξαιτίας της ραγδαίας μετάδοσης της «Όμικρον», που διασπείρεται πλέον ανεξέλεγκτα και στις ΗΠΑ. O Αμερικανός λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δρ Αντονι Φάουτσι, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της «Ομικρον» παγκοσμίως και τονίζοντας ότι τα ταξίδια ενισχύουν το πρόβλημα. Επίσης δήλωσε ότι η νέα έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ θα προκαλέσει ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία τις επόμενες εβδομάδες και επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού. Η κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ είναι τέτοια ώστε η κυβέρνηση του Ισραήλ αναγκάστηκε να  απαγορεύσει στους Ισραηλινούς τα ταξίδια τόσο εκεί όσο και στον Καναδά.

Αντιμέτωποι με τη νέα έξαρση της πανδημίας, οι Αμερικανοί αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για την εορταστική περίοδο και ιδιαίτερα τις κοινωνικές συναθροίσεις και τα ταξίδια. Ταυτόχρονα, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μελετά το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ορισμού του «πλήρως εμβολιασμένου» προκειμένου να συμπεριλαμβάνεται και η αναμνηστική εμβολιαστική δόση, όπως παραδέχθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο δρ Φάουτσι.

Αντισώματα με mRNA

Το CDC μελετά αναθεώρηση του ορισμού του «πλήρως εμβολιασμένου», ώστε να συμπεριλαμβάνεται η τρίτη δόση, όπως παραδέχθηκε ο δρ Φάουτσι.

Χθες η φαρμακοβιομηχανία Moderna ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου της αυξάνει κατά 37 φορές τα επίπεδα αντισωμάτων στον οργανισμό, ώστε να αποτρέπουν τη λοίμωξη από τη μετάλλαξη «Ομικρον».

Τα εμβόλια mRNA (Pfizer, Μοderna) αποδεικνύονται τα μόνα που προστατεύουν από την «Ομικρον» και ιδιαίτερα από την εκδήλωση της βαριάς COVID. Aντιθέτως, τα εμβόλια AstraZeneca, Johnson & Johnson, το ρωσικό Sputnik V και τα κινεζικά σκευάσματα αποδεικνύονται παντελώς αναποτελεσματικά έναντι της νέας μετάλλαξης. Tο εμβόλιο της αμερικανικής Novavax ενέκρινε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), χωρίς να είναι ακόμη γνωστό κατά πόσον προσφέρει προστασία έναντι της «Ομικρον».

Τέλος, «θύμα» της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης έπεσε και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, αφού ματαιώθηκε εξαιτίας της υγειονομικής απειλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή