Κορωνοϊός: Εφιάλτης ξανά πάνω από την Ευρώπη

Κορωνοϊός: Εφιάλτης ξανά πάνω από την Ευρώπη

Γιορτές με περιοριστικά μέτρα για αναχαίτιση της «Όμικρον»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η απειλή της «Όμικρον» οδηγεί, παραμονές των εορτών, στην επαναφορά αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για να επιβραδυνθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η εξάπλωση της υπερ-μεταδοτικής νέας παραλλαγής. Το Σάββατο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε γενικευμένο lockdown, που ισχύει από προχθές και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου. Κατά την περίοδο αυτή, μπαρ, εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφοι και κάθε άλλος χώρος ψυχαγωγίας θα παραμείνουν κλειστά.

Η Ολλανδία, με 74% του πληθυσμού της πλήρως εμβολιασμένο, αλλά χαμηλό ποσοστό στις ενισχυτικές δόσεις (κάτω από 10%), κατέγραφε 15.000 κρούσματα την ημέρα την εβδομάδα μεταξύ 8-14 Δεκεμβρίου, ενώ η «Ομικρον» αναμένεται να κυριαρχήσει πριν από το τέλος του έτους. Στο γειτονικό Βέλγιο (77% πλήρως εμβολιασμένοι, 27% με ενισχυτική δόση), η αρμόδια Επιτροπή Διαβούλευσης θα συνεδριάσει αύριο. Η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η «Ομικρον» ήδη ευθύνεται για ένα στα δέκα κρούσματα. Πάντως, η υπουργός Υγείας της Βαλλονίας σε δηλώσεις της (La Libre) απέκλεισε γενικό lockdown.

Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τη λειτουργία εστιατορίων, μπαρ και παμπ έως τις 8 μ.μ. για έξι εβδομάδες, και να μειώσει το ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις. Το 77% των Ιρλανδών είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 30% με ενισχυτική δόση. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μ. Μάρτιν χαρακτήρισε τα μέτρα απαραίτητα, καθώς η «Ομικρον» θα προκαλέσει αριθμό κρουσμάτων «πολύ μεγαλύτερο από οτιδήποτε έχουμε δει έως σήμερα», καθώς το ποσοστό των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής έφτασε το 35% την Παρασκευή, από 14% μόλις τρεις μέρες νωρίτερα.

Η Δανία (78% πλήρως εμβολιασμένοι, 27% με ενισχυτική δόση) αποφάσισε την Παρασκευή το κλείσιμο όλων των χώρων ψυχαγωγίας (θέατρα, μουσεία, κινηματογράφοι κ.λπ.). Τα καταστήματα επιφάνειας μικρότερης των 2.000 τ.μ. και τα εστιατόρια θα δέχονται λιγότερους πελάτες. Τα εστιατόρια θα σερβίρουν τα τελευταία τους γεύματα στις 10 μ.μ. και θα κλείνουν στις 11.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, ακολούθησε την Κυριακή το παράδειγμα της Γαλλίας και απαγόρευσε την είσοδο σε Βρετανούς ταξιδιώτες. Οι Γερμανοί και οι μόνιμα διαμένοντες στη Γερμανία θα μπορούν να επιστρέφουν, αλλά μόνο με αρνητικό PCR και υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα. Ο νέος υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο επιδημιολόγος Καρλ Λάουτενμπαχ, μίλησε προχθές για ένα «τεράστιο πέμπτο κύμα» ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του νέου στελέχους. Παράλληλα, οι ιδιωτικές συναθροίσεις εμβολιασμένων περιορίζονται σε δέκα άτομα από τις 28 Δεκεμβρίου.

Η Αυστρία, από χθες, απαιτεί την επίδειξη αρνητικού PCR από ταξιδιώτες που δεν έχουν λάβει ενισχυτική δόση. Ακόμα και οι διπλά εμβολιασμένοι θα υποχρεούνται σε καραντίνα έως ότου επιδείξουν αρνητικό τεστ. Από την υποχρέωση, εκτός όσων έχουν λάβει την ενισχυτική δόση, εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει μία δόση εμβολίου και έχουν αποδεικτικό πρότερης νόσησης. Η Αυστρία γίνεται η έκτη χώρα στην Ε.Ε. που απαιτεί την επίδειξη αρνητικού τεστ από αφίξεις εντός του μπλοκ, μετά την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία. Η κυβέρνηση της χώρας ήδη εφάρμοσε lockdown τριών εβδομάδων, το οποίο έληξε στις 13 Δεκεμβρίου (τα ξενοδοχεία και οι χώροι εστίασης στη Βιέννη άνοιξαν μόλις χθες). Η Αυστρία έγινε επίσης η πρώτη χώρα που επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, με προθεσμία την 1η Φεβρουαρίου, για όλους τους Αυστριακούς 14 ετών και άνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή