Μet Office: Το 2022 προβλέπεται μία από τις θερμότερες χρονιές στην Ιστορία

Μet Office: Το 2022 προβλέπεται μία από τις θερμότερες χρονιές στην Ιστορία

Μία από τις πλέον ζεστές χρονιές στην ιστορία των καταγεγραμμένων μετεωρολογικών δεδομένων αναμένεται να είναι το 2022.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πλέον ζεστές χρονιές στην ιστορία των καταγεγραμμένων μετεωρολογικών δεδομένων αναμένεται να είναι το 2022.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Μετ Office), η παγκόσμια θερμοκρασία προβλέπεται το 2022 να είναι περίπου 1,09 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αν και η θερμοκρασία  θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί σε κάποια έτη από το 2015 και έπειτα, το 2022 θα σημάνει την 8η συνεχόμενη χρονιά όπου το όριο του ενός βαθμού Κελσίου πάνω από τις θερμοκρασίες της προβιομηχανικής περιόδου θα ξεπεραστεί.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι θερμοκρασίες την επόμενη χρονιά ίσως να επηρεαστούν ελαφρώς προς τα κάτω λόγω της επιρροής του φαινομένου La Nina στον Ειρηνικό. Ενας ψυχρότερος χειμώνας στην περιοχή ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ασία, τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για το συγκεκιρμένο καύσιμο.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα σημειώνουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται χωρίς δραστικές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προκαλώντας συχνότερα καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες και απειλώντας να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους και να βλάψουν την παραγωγή τροφίμων. 

Οι παγκόσμιες αποδόσεις των καλλιεργειών θα μπορούσαν να μειωθούν περίπου κατά 30% λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ η ζήτηση τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% τις επόμενες δεκαετίες, έχουν αναφέρει πρόσφατα τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι πρόσφατες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανή την προοπτική περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο.

Οι συνομιλίες κατάφεραν να καταλήξουν σε ορισμένες συμφωνίες για το εμπόριο μεθανίου και άνθρακα, αλλά οι ελπίδες για μια σαφή δήλωση για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα διαψεύστηκαν με αποδυναμωμένες δεσμεύσεις. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή