Ιταλία: Διχάζει η πολιτική επιστροφή Μπερλουσκόνι

Ιταλία: Διχάζει η πολιτική επιστροφή Μπερλουσκόνι

Την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επάνοδο στην πολιτική σκηνή εκφράζει, μέσω συνεργατών του, ο 85χρονος πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επάνοδο στην πολιτική σκηνή εκφράζει, μέσω συνεργατών του, ο 85χρονος πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Την υποψηφιότητα του Καβαλιέρε φέρεται να εξετάζουν σοβαρά στελέχη της ιταλικής Δεξιάς, τα οποία θεωρούν ότι οι δικαστικές περιπέτειες του πρώην πρωθυπουργού οφείλονται κυρίως στη μανία του ιταλικού δικαστικού σώματος εναντίον του. Ο Μπερλουσκόνι αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό για χρηματισμό ανήλικης ιερόδουλης, αν και εις βάρος του εκκρεμούν ακόμη δύο σοβαρές υποθέσεις δωροδοκίας μαρτύρων. Τελευταίο ράπισμα κατά του Καβαλιέρε υπήρξε η χθεσινή ανακοίνωση του ηγέτη του Κινήματος των 5 Αστέρων και πρώην πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε, ότι το λαϊκίστικο κίνημα δεν προτίθεται να στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μπερλουσκόνι για τον θώκο του προέδρου της χώρας. Οι νομοθέτες Βουλής και Γερουσίας και οι αντιπρόσωποι των περιφερειών καλούνται τον ερχόμενο μήνα να επιλέξουν τον διάδοχο του προέδρου Ματαρέλα, η επταετής θητεία του οποίου λήγει.

Πρόταση υποψηφιότητας για την προεδρία με αφορμή τη λήξη της θητείας Ματαρέλα τον ερχόμενο μήνα.

«Μπλόκο» σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μπερλουσκόνι έθεσε και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Πέρα από το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, το Φόρτσα Ιτάλια, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και το νεοφασιστικό Ιταλοί Αδελφοί της Τζόρτζια Μελόνι εμφανίζονται θετικοί στην υποψηφιότητα του Καβαλιέρε. Την ίδια ώρα, οι αλλεπάλληλες λεκτικές γκάφες του Μπερλουσκόνι κάνουν πολλούς να θεωρούν ότι παραμένει ακατάλληλος για ανώτατα αξιώματα και ιδίως για την προεδρία και το αυστηρό διπλωματικό πρωτόκολλό της. Ο Μπερλουσκόνι είχε γίνει περίγελος αποκαλώντας τον Μπαράκ Ομπάμα «νέο, ωραίο και μαυρισμένο». Σε άλλη ατυχή αποστροφή του λόγου του, είχε πει ότι είναι καλύτερο «να σου αρέσουν οι ωραίες γυναίκες παρά να είσαι ομοφυλόφιλος».

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Λία Κουαρταπέλε λέει στο BBC: «Ορισμένες από τις δηλώσεις του ήταν όντως επονείδιστες. Η διαφωνία μας, όμως, ξεπερνούσε τις δηλώσεις και τα σκάνδαλα, παρότι αυτά προβλήθηκαν στο εξωτερικό. Διαφωνούσαμε με τη ζημία που προκάλεσε στη χώρα και για τα προσωπικά οικονομικά οφέλη που αποκόμισε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή