Ηφαίστειο Χάνγκα Τόνγκα: Κίνδυνος τοξικής βροχής μετά την έκρηξη

Ηφαίστειο Χάνγκα Τόνγκα: Κίνδυνος τοξικής βροχής μετά την έκρηξη

Το απομονωμένο ηφαίστειο Χάνγκα Τόνγκα στο ακατοίκητο νησί Χάνγκα Χααπέι εισήλθε σε φάση έκρηξης τη Δευτέρα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοξικό νέφος που έχει σχηματιστεί εξαιτίας της έκρηξης ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα ενδέχεται να προκαλέσει όξινη βροχή σε όλο το βασίλειο του Ειρηνικού Ωκεανού, που απειλεί να δηλητηριάσει το πόσιμο νερό και να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα και στα μάτια των κατοίκων, προειδοποίησαν σήμερα οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Το απομονωμένο ηφαίστειο Χάνγκα Τόνγκα στο ακατοίκητο νησί Χάνγκα Χααπέι εισήλθε σε φάση έκρηξης προχθές Δευτέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στήλη τέφρας που φθάσει σε ύψος 18 χιλιομέτρων, ανέφερε η Γεωλογική Υπηρεσία των Τόνγκα (TGS).

Το φαινόμενο δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό, όμως η TGS προειδοποίησε χθες πως η τέφρα και τα αέρια από το ηφαίστειο ενδέχεται να προκαλέσουν όξινη βροχή καθώς αναμιγνύονται με το νερό στην ατμόσφαιρα.

Συμβούλευσε τους κατοίκους να μην μαζεύουν νερό της βροχής μέχρι νεοτέρας.

«Τα συμπτώματα της έκθεσης σε όξινη βροχή είναι ο κνησμός, ο ερεθισμός του δέρματος και η θολή όραση χωρίς δυνατότητα να διακρίνονται τα χρώματα σε περίπτωση έκθεσης των ματιών», διευκρίνισε.

Το ηφαίστειο βρίσκεται σε ακατοίκητο νησί, περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια από τη Νουκουαλόφα, την πρωτεύουσα των Τόνγκα.
Εισήλθε σε φάση έκρηξης για τελευταία φορά το 2015, όταν είχε δημιουργηθεί νέο νησί γύρω από την καλντέρα (τον κρατήρα) του.

Στις αεροπορικές εταιρείες συστήθηκε να αποφεύγουν την περιοχή μέχρι νεοτέρας, γεγονός το οποίο ανάγκασε την Air New Zealand να ακυρώσει πτήση από το Όκλαντ στη Νουκουαλόφα χθες Τρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή