Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας

Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας

Σημαντική μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας και ικανοποίηση για την ανταπόκριση του ΕΣΥ καταγράφει έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας και ικανοποίηση για την ανταπόκριση του ΕΣΥ καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε η Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Από το σύνολο των ευρημάτων, αλλά και από τη σύγκριση τους με εκείνα της ανάλογης του Ιουλίου, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο, διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό. 

Η ομάδα των «αρνητών» μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο, ο πυρήνας τους, όμως, παραμένει πολύ σκληρός, αφού μόνο το 12% φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί, ενώ η μεγάλη πλειονότητα της (73%) δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να πείσει να αλλάξουν στάση.

Περίπου 8 στους 10 (από 6 στους 10 τον Ιούλιο), ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού, ενώ 2 στους 10 δεν φοβούνται την COVID 19, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι το 43% θεωρεί ότι τα μέτρα που ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι λιγότερο αυστηρά απ’ ότι θα έπρεπε, ενώ το 31% θεωρεί ότι είναι αυτά που πρέπει.

Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας-1
Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας-2
Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας-3
Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας-4
Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας-5
Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας-6
Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας-7
Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας-8
Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας-9
Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας-10
Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας-11

Η ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας σε τυχαίο δείγμα. Στρώματα, οι Περιφέρειες της χώρας και ο βαθμός αστικότητας. Πρώτο στάδιο, η κατανομή του δείγματος ανάλογα με τον πληθυσμό (στοιχεία απογραφής 2011) στις Περιφέρειες. Δεύτερο στάδιο η κατανομή του, με βάση το βαθμό αστικότητας, στο εσωτερικό κάθε Περιφέρειας. Τρίτο στάδιο, η τυχαία επιλογή δειγματοληπτικών μονάδων (ατόμων) στο εσωτερικό κάθε στρώματος.

Για την επιλογή του δείγματος εφαρμόστηκε τυχαία δειγματοληψία τηλεφωνικών αριθμών. Έγιναν τουλάχιστον 5 προσπάθειες επικοινωνίας με τον κάθε αρχικά επιλεγέντα αριθμό σε διαφορετικές ημέρες και ώρες. Σε περίπτωση αποτυχίας, είχαμε αντικατάσταση αριθμού με άλλη τυχαία επιλογή, εντός του ιδίου πλαισίου.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Το ερωτηματολόγιο προέκυψε μετά από συνεργασία μεταξύ του Ι.Σ.Α. και της Alco και η τελική του διατύπωση εγκρίθηκε από τον Ι.Σ.Α. Πριν την έναρξη διεξαγωγής της έρευνας, πραγματοποιήθηκε πιλοτική διερεύνηση σε δείγμα 25 ατόμων, όπου διαπιστώθηκε η λειτουργικότητα του ερωτηματολογίου και η απουσία σημαντικών προβλημάτων σε σχέση με την κατανόηση των ερωτήσεων. 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή