Υπό πίεση για διάλογο οι Κούρδοι της Συρίας

Υπό πίεση για διάλογο οι Κούρδοι της Συρίας

Ρωσία και Τουρκία τους ζητούν να εγκαταλείψουν τις αποσχιστικές φιλοδοξίες τους και να συνδιαλλαγούν με την κυβέρνηση της Δαμασκού.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Η Ρωσία και η Τουρκία άσκησαν συντονισμένη πίεση στους Κούρδους της Συρίας προκειμένου αυτοί να εγκαταλείψουν τις αποσχιστικές φιλοδοξίες τους και να συνδιαλλαγούν με την κυβέρνηση της Δαμασκού. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική για την Αγκυρα, που δεν επιθυμεί κουρδική οντότητα στα σύνορά της, αλλά και για τη Μόσχα, που επιδιώκει την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Δαμασκού σε ολόκληρο το συριακό έδαφος.

Οι συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας, που διεξήχθησαν στο Καζαχστάν με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, κατέληξαν σε ανακοινωθέν που τονίζει τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ύστερα από σχεδόν δώδεκα χρόνια εμφυλίου πολέμου. Οι τρεις χώρες απέρριψαν επίσης κάθε απόπειρα να δημιουργηθούν τετελεσμένα και εξέφρασαν ανησυχία για τη δράση αυτονομιστικών ομάδων ανατολικά του Ευφράτη. Στους κόλπους της κουρδικής ηγεσίας υπάρχει προθυμία για τη συζήτηση ομοσπονδιακής λύσης, η οποία ωστόσο απορρίπτεται από τη Δαμασκό. Στο έδαφος, η σύγκρουση έχει «παγώσει», αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να αναθερμανθεί, με την Τουρκία να απειλεί ότι θα εισβάλει για να εκδιώξει τους αντάρτες της συροκουρδικής ομάδας YPG και τη Ρωσία να καθιστά σαφές ότι δεν θα το επιτρέψει.

Ως προς την άλλη μεγάλη «εκκρεμότητα» του συριακού εμφυλίου, το Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, η αντιπαράθεση Ρωσίας και Τουρκίας συνεχίζεται. Η ρωσική αεροπορία βομβαρδίζει θέσεις των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ενώ η Τουρκία επιχειρεί να αποτρέψει μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση του συριακού στρατού και της ρωσικής αεροπορίας για την ανακατάληψη της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή