Έμβρυο δεινοσαύρου 66 εκατ. ετών

Έμβρυο δεινοσαύρου 66 εκατ. ετών

Τη σχέση μεταξύ δεινοσαύρων και πτηνών φωτίζει ο εντοπισμός ενός άψογα διατηρημένου εμβρύου δεινοσαύρου μέσα σε ένα απολιθωμένο αυγό

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τη σχέση μεταξύ δεινοσαύρων και πτηνών φωτίζει ο εντοπισμός ενός άψογα διατηρημένου εμβρύου δεινοσαύρου μέσα σε ένα απολιθωμένο αυγό. Τα οστά των μωρών δεινοσαύρων είναι μικρά και εύθραυστα και γι’ αυτό σπάνια διατηρούνται ως απολιθώματα. Ακριβώς αυτό καθιστά το εύρημα τόσο σπάνιο.

Το έμβρυο, που ήταν έτοιμο να βγει από το αυγό του και έχει ηλικία περίπου 66 εκατ. ετών, βαφτίστηκε «Μωρό Γινγκλιάνγκ» και ανήκει σε ένα είδος φτερωτού θηρόποδου δεινοσαύρου χωρίς δόντια, του οβιραπτορόσαυρου. Το συγκεκριμένο είναι το πιο πλήρες έμβρυο δεινοσαύρου που έχει βρεθεί ποτέ και αποδεικνύει ότι οι εν λόγω δεινόσαυροι έπαιρναν στάση πουλιού κατά την επώασή τους, παρόμοια με αυτή που παίρνουν τα έμβρυα των σύγχρονων πουλιών.

Έμβρυο δεινοσαύρου 66 εκατ. ετών-1
Το έμβρυο βαφτίστηκε «Μωρό Γινγκλιάνγκ» και ανήκει σε ένα είδος φτερωτού θηρόποδου δεινοσαύρου χωρίς δόντια, του οβιραπτορόσαυρου. (Supplied by Lida Xing/Handout via REUTERS)

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό iScience, υπολόγισαν ότι το μήκους 27 εκατοστών έμβρυο είναι κουλουριασμένο μέσα σε ένα αυγό μήκους 17 εκατοστών, ενώ ένα ενήλικο άτομο του είδους του πιθανώς έφθανε τα δύο μέτρα.

Οι δίποδοι οβιραπτορόσαυροι ζούσαν στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική κατά την Yστερη Κρητιδική περίοδο, πριν από 100 έως 66 εκατομμύρια χρόνια, και ήταν φυτοφάγοι όσο και σαρκοφάγοι.

Το σπάνιο απολίθωμα είχε ανακαλυφθεί το 2000, αλλά είχε αποθηκευθεί επί χρόνια σε ένα μουσείο και έως πρόσφατα δεν είχε γίνει αντιληπτή η σημασία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή