Η ώρα της αλήθειας για τη Χολμς που…θα άλλαζε τον κόσμο

Η ώρα της αλήθειας για τη Χολμς που…θα άλλαζε τον κόσμο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τρεις μήνες, η κατηγορουμένη φορούσε τη μάσκα της, έπιανε από το χέρι τη μητέρα της και έμπαινε στο δικαστήριο όπου στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες και επενδυτές κατέθεταν για τις απάτες για τις οποίες εκείνη αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 ετών. Τώρα η υπόθεση έχει περάσει στα χέρια των ενόρκων. 

Η Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτρια της νεοφυούς επιχείρησης διαγνωστικών εξετάσεων Theranos, «πίστευε ότι η τεχνολογία που ανέπτυσσε θα άλλαζε τον κόσμο», είπε ο συνήγορός της στην καταληκτική του τοποθέτηση. «Δεν είναι πραγματικά ζητήματα όλα όσα μοιάζουν με ζητήματα», προσέθεσε στρεφόμενος προς τους ενόρκους. 

Η δίκη ήταν ένα μιντιακό θέαμα αλλά και μία διδακτική ιστορία για φοιτητές σχολών διοίκησης επιχειρήσεων. Ηταν, κατά κάποιο τρόπο, η στιγμή της αλήθειας για τη Σίλικον Βάλεϊ, τα στελέχη της οποίας σπανίως αντιμετωπίζουν συνέπειες για τους παραφουσκωμένους ισχυρισμούς τους. Αν η Χολμς κριθεί ένοχη, οι εισαγγελείς μπορεί να αρχίσουν να κοιτάζουν με μεγαλύτερη καχυποψία τους υπεραισιόδοξους ισχυρισμούς και άλλων νεοφυών επιχειρήσεων περί μετεωρικής ανόδου.

Κίνδυνος για «φούσκες»

H ιδρύτρια της νεοφυούς επιχείρησης διαγνωστικών εξετάσεων Theranos αντιμέτωπη με τη μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Αλλά και αν αθωωθεί, μπορεί κάποια στελέχη να γίνουν πιο προσεκτικά όταν διαλαλούν τις δυνατότητες της εταιρείας τους. Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, οι νεοφυείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται με επενδυτικό ενθουσιασμό, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για «φούσκες» που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες καταστροφές τύπου Theranos.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η Χολμς έλεγε ότι είχε συμβόλαια με τον στρατό ενώ δεν είχε, ότι η τεχνολογία της ήταν «εξ ολοκλήρου εγκεκριμένη» από φαρμακευτικές εταιρείες χωρίς να είναι, και ότι τα μηχανήματά της μπορούσαν να πραγματοποιήσουν εκατοντάδες ελέγχους, ενώ μετά βίας έκαναν δέκα. 

Οταν η εταιρεία ξέμεινε από χρήματα, η Χολμς θα μπορούσε να την αφήσει να πτωχεύσει. Αντί γι’ αυτό, οι εισαγγελείς λένε ότι επέλεξε την απάτη. Οι συνήγοροι της Χολμς ισχυρίστηκαν πως οι συνεργάτες της είχαν πει ότι η τεχνολογία λειτουργεί, ότι όταν εκείνη έμαθε για τα προβλήματα προσπάθησε να τα λύσει και ότι η υπόθεση είναι πολύ πιο πολύπλοκη από αυτό που παρουσίασε η εισαγγελία. 

Στην απολογία της, που διήρκεσε επτά ημέρες, η Χολμς παρουσίασε τον εαυτό της ως σκληρά εργαζόμενη, φιλόδοξη επιχειρηματία, που πίστευε στις δυνατότητες της εταιρείας της. Αν υπήρξαν υπερβολές ή παραπλανητικές δηλώσεις, ήταν απλά «προβολές στο μέλλον». Η συνήγορός της περιέγραψε μια καπετάνισσα που «έμεινε στο καράβι μέχρι που βούλιαξε». 

«Η ασθένεια που έπληξε την Theranos δεν ήταν η έλλειψη προσπάθειας», απάντησε ο εισαγγελέας Μπόστιτς. «Ηταν η έλλειψη τιμιότητας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή