Ο αριστερός εν αναμονή νέος πρόεδρος της Χιλής

Ο αριστερός εν αναμονή νέος πρόεδρος της Χιλής

Ο 35χρονος Γκάμπριελ Μπόριτς επικράτησε του υπερσυντηρητικού Αντόνιο Καστ

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορική μπορεί να χαρακτηρισθεί η εκλογή του αριστερού υποψηφίου Γκάμπριελ Μπόριτς στην προεδρία της Χιλής, με τον 35χρονο εν αναμονή πρόεδρο να γίνεται ο νεότερος ένοικος του ανακτόρου Μονέδα. Ο πρώην ακτιβιστής του αντικυβερνητικού μαθητικού κινήματος της δεκαετίας του 2010 κατήγαγε αποφασιστική νίκη με ποσοστό 56% έναντι του υπερσυντηρητικού καθολικού και θαυμαστή της δικτατορίας του Πινοσέτ αντιπάλου του, Αντόνιο Καστ, στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Πηδώντας πάνω από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα τα ξημερώματα της Δευτέρας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο καταγόμενος από την Παταγωνία Μπόριτς ανέβηκε στη σκηνή σε κεντρική πλατεία του Σαντιάγο. Ο Μπόριτς επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του στη γλώσσα των αυτοχθόνων Μαπούτσε της Χιλής, υπογραμμίζοντας τον ενωτικό χαρακτήρα της νίκης του και ευχαριστώντας ονομαστικά τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένου και του Καστ. Ο ηττηθείς ακροδεξιός υποψήφιος αποδέχθηκε αμέσως το αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της εφημερίδας Washington Post στο Σαντιάγο.

Ο Μπόριτς αναδείχθηκε στο πολιτικό προσκήνιο σε νεαρή ηλικία ως ηγετικό στέλεχος των μαθητικών διαδηλώσεων για δωρεάν κρατική παιδεία υψηλού επιπέδου το 2011. Υστερα από δύο θητείες στο Κογκρέσο έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία, στρατολογώντας στην προεκλογική ομάδα του πολλούς πρώην συντρόφους του από το αντιπολιτευτικό κίνημα.

«Η κυβέρνησή μας θα είναι κυβέρνηση ενότητας και ανοικοδόμησης», είπε ο Ισκία Σίκες, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της χώρας, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπόριτς μετά την ήττα του στον πρώτο γύρο. Το φιλόδοξο πρόγραμμα του Μπόριτς, που συγκίνησε μεγάλη μερίδα των νέων ψηφοφόρων, εστιάζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αντιμετώπιση της χρόνιας ανισότητας, στη δημιουργία κράτους πρόνοιας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στον φεμινισμό. Εχοντας επικρατήσει του κομμουνιστή αντιπάλου του στις προκριματικές εκλογές του Ιουλίου, ο Μπόριτς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δώσει τέλος στη νεοφιλελεύθερη οικονομική και κοινωνική πολιτική, κληρονομιά της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος διατηρήθηκε στην εξουσία από το 1973 μέχρι και το 1990.

Ο αριστερός εν αναμονή νέος πρόεδρος της Χιλής-1

Το χουντικό σύνταγμα

Το φιλόδοξο πρόγραμμά του εστιάζεται, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία κράτους πρόνοιας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Παρά τον κατακερματισμό της, η πλειοψηφούσα στο Κοινοβούλιο Αριστερά στη Χιλή εργάζεται ήδη για την αναθεώρηση του χουντικού συντάγματος, μετά τις γιγάντιες διαδηλώσεις κατά της ανισότητας στη χώρα τον Οκτώβριο του 2019.

Τον Οκτώβριο του 2020, 78% των Χιλιανών ζήτησε σε δημοψήφισμα την αναθεώρηση του συντάγματος. Το εύρος της νίκης του Μπόριτς προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στο επιτελείο του.

«Ορισμένες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τους δύο υποψηφίους να έχουν πολύ μικρή διαφορά, ενώ για πρώτη φορά μετά το 1990 ο νικητής του πρώτου γύρου –ο Καστ– δεν εξελέγη πρόεδρος στον δεύτερο. Κρίνοντας από τη μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων στο Σαντιάγο και στην περιφέρειά του, μπορούμε να πούμε ότι οι νέοι και η εργατική τάξη κινητοποιήθηκαν δυναμικά υπέρ του Μπόριτς», λέει στην εφημερίδα Le Monde η Μαρσέλα Ρίος, αναλύτρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη στη Χιλή.

Τα σχέδια του Μπόριτς πρέπει τώρα να λάβουν υπόψη τους την περίπλοκη σύνθεση του κατά πλειοψηφία αριστερού Κοινοβουλίου, όπου όμως η συμμαχία του νεοεκλεγέντος προέδρου δεν διαθέτει ξεκάθαρη πλειοψηφία. «Ο διάλογος με την Κεντροαριστερά, αλλά και με τη δεξιά αντιπολίτευση, είναι αναπόφευκτος. Δεν είναι δυνατόν η νέα κυβέρνηση να προωθήσει ταυτόχρονα όλες τις μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζει η Ρίος.

Ο Μπόριτς αντιμετώπισε έντονη κριτική για τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε, με τη Δεξιά να τις χαρακτηρίζει ανέφικτες και οικονομικά επικίνδυνες. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Καστ κατηγόρησε τον Μπόριτς για ανευθυνότητα και υποταγή στις απαιτήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο νικητής των εκλογών είχε δεσμευθεί προεκλογικά σε επιβολή νέων φόρων στις μεγάλες περιουσίες, όπως επίσης και αναλογικά σε όλα τα βαλάντια, με στόχο τα φορολογικά έσοδα να φθάσουν το 5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας του.

Ο Μπόριτς, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 11 Μαρτίου, προσπάθησε να καθησυχάσει τους ανήσυχους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το βράδυ της νίκης, υποσχόμενος ότι θα ακολουθήσει «δημοσιονομικά υπεύθυνη πολιτική».

«Συνειδητοποιώ ότι δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα είμαι υπομονετική. Ξέρω τουλάχιστον ότι η χώρα μπαίνει σε διαδικασία που θα ενισχύσει την ισότητα, οι μεγάλες αλλαγές θα έλθουν αργότερα, με το νέο σύνταγμα», λέει η 36χρονη ζαχαροπλάστρια Πάμελα Σαλαζάρ, μιλώντας στην ανταποκρίτρια της Le Monde.

Μήνυμα μέσω βίντεο γεμάτο υπονοούμενα έστειλε στον Μπόριτς ο απερχόμενος συντηρητικός πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι θα δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας. Πρέπει όμως πάντα να γνωρίζουμε πώς να συνδυάσουμε τη νεανική ισχύ και τον ιδεαλισμό με την πείρα των άσπρων μαλλιών».

Η αντίδραση στη Λατινική Αμερική

Τη νίκη του υπερήφανα φεμινιστή και οικολόγου Μπόριτς χαιρέτισαν πολλοί προοδευτικοί πολιτικοί στην αμερικανική ήπειρο.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρο, δημοσίευσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του με πλατύ χαμόγελο και καπέλο της εκστρατείας Μπόριτς.

Ο πρώην αριστερός αντάρτης και πρώτος στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου στην Κολομβία, Γκουστάβο Πέτρο, επαίνεσε τον Μπόριτς για τη μετριοπάθειά του, υπενθυμίζοντας ότι ο Γερμανός πατέρας του Καστ ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος.

Στο Περού, ο αριστερός πρώην δάσκαλος και σημερινός πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο εξέφρασε τη χαρά του για το αποτέλεσμα στη Χιλή, ενώ καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η σιωπή του ηγέτη της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγα, μετά τις δηλώσεις του Μπόριτς, ο οποίος είχε πει ότι η Νικαράγουα χρειάζεται αληθινή δημοκρατία και όχι πολιτικές διώξεις.          

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή