Δώσε μου πετρέλαιο να σου δώσω… τσάι

Δώσε μου πετρέλαιο να σου δώσω… τσάι

Η Σρι Λάνκα θα πληρώσει με τσάι Κεϋλάνης τα πετρελαϊκά της χρέη στο Ιράν

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σρι Λάνκα σκοπεύει να καλύψει παλαιότερα χρέη της από αγορές πετρελαίου με… ποσότητες τσαγιού, σύμφωνα με αρμόδιο υπουργό της ασιατικής χώρας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Φυτειών, Ραμές Πατιράνα, η Σρι Λάνκα σχεδιάζει να στέλνει σε μηνιαία βάση ποσότητες τσαγιού αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν έναντι του χρέους της ύψους 251 εκατ. δολαρίων.

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση χρέους και συναλλάγματος, που έχει επιδεινωθεί από τη μεγάλη πτώση στα τουρσιτκά έξοδα εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πατιράνα, αυτή η μέθοδοςαποπληρωμής του χρέους δεν θα παραβιάσει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στο Ιράν ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ, διότι το τσάι ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων, η οποία για ανθρωπιστικούς λόγους εξαιρείται των κυρώσεων. Παράλληλα δε θα χρειαστεί η ανάμιξη κάποιας από τις ιρανικές τράπεζες που έχουν ενταχθεί στη λεγόμενη «μαύρη λίστα».

«Ελπίζουμενα στέλνουμε στο Ιράν τσάι αξίας 5 εκατ. δολαρίων κάθε μήνα έναντι των αγορών πετρελαίου εδώ και τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Σριλανκέζος υπουργός στο πρακτορείο Reuters.

«Το προτεινόμενο σχέδιο θα εξοικονομήσει πολύτιμο συνάλλαγμα για τη Σρι Λάνκα καθώς ο διακανονισμός με το Ιράν θα γίνει σε σριλανκέζικες ρουπίες μέσω της πώλησης τσαγιού Κεϋλάνης», ανέφερε το υπουργείο Φυτειών.

Εκπρόσωπος του επιμελητηρίου φυτειών τσαγιού της χώρας, η οποία παράγει το κορυφαίο τσάι Κεϋλάνης, είπε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που το βασικό προϊόν της χώρας θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εθνικών χρεών, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη «λύση-πασάλειμμα» εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Δεν προσφέρει κάτι στους εξαγωγείς τσαγιού καθώς θα πληρωθούμε σε ρουπίες, παρακάμπτοντας την ελεύθερη αγορά», τόνισε ο Ροσάν Ρατζαντουράι.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή