ΚΟΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 6.300 οι ακυρώσεις πτήσεων

Πάνω από 6.300 πτήσεις ακυρώθηκαν από αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, με την παραλλαγή Όμικρον να διαταράσσει τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς εργαζόμενοι των εταιριών –κυρίως πιλότοι– βρίσκονταν σε καραντίνα.

Ξεπέρασαν τις 6.300 οι ακυρώσεις πτήσεων

Περισσότερες από 6.300 πτήσεις ακυρώθηκαν από αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, με την παραλλαγή Όμικρον να διαταράσσει τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς εργαζόμενοι των εταιριών –κυρίως πιλότοι– βρίσκονταν σε καραντίνα.

Κατά τον νεότερο απολογισμό του εξειδικευμένου ιστότοπου Flightaware, χθες, Σάββατο, καταγράφηκαν σχεδόν 2.800 ακυρώσεις, εκ των οποίων οι 970 ήταν πτήσεις που συνδέονταν με τις ΗΠΑ, είτε διεθνείς είτε εσωτερικές.

Την Παρασκευή, καταγράφηκαν περίπου 2.400 ακυρώσεις σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία ήδη αναμένει πάνω από 1.100 ματαιώσεις πτήσεων σήμερα Κυριακή.

Πιλότοι, ιπτάμενοι φροντιστές και άλλα μέλη πληρωμάτων έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω έκθεσής τους στην Covid, γεγονός που οδήγησε τις εταιρίες Lufthansa, Delta αλλά και την United Airlines να ακυρώσουν πτήσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flightaware, η εταιρία United Airlines αναγκάστηκε να ακυρώσει σχεδόν 439 πτήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, περίπου το 10% αυτών που ήταν προγραμματισμένες. «Η έξαρση των κρουσμάτων Όμικρον σε όλη τη χώρα αυτή την εβδομάδα είχε άμεσο αντίκτυπο στα πληρώματά μας και τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία μας», ανέφερε η αμερικανική εταιρία, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να βρει λύσεις για τους επιβάτες που επηρεάστηκαν από τις ακυρώσεις.

Το παράδοξο της Κίνας

Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρίες ήταν αυτές με τις περισσότερες ακυρώσεις: η China Eastern ακύρωσε σχεδόν 540 πτήσεις, πάνω από το ένα τέταρτο των προγραμματισμένων δρομολογίων, ενώ η Air China ακύρωσε 267 πτήσεις, επίσης περίπου το ένα τέταρτο των προγραμματισμένων πτήσεων.

Τα στοιχεία προκαλούν εύλογο προβληματισμό καθώς η Κίνα ανακοίνωσε χθες μόλις 206 κρούσματα σε εθνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα η Κίνα ανακοίνωσε 155 κρούσματα στη βορειοδυτική πόλη Σιάν, μία πόλη 13 εκατομμυρίων κατοίκων, που εισήλθε σε τέταρτη ημέρα lockdown.

Η εξέλιξη αυτή αύξησε τον εθνικό ημερήσιο απολογισμό μολύνσεων σε 158, τον υψηλότερο από τότε που η Κίνα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση που σημειώθηκε στη χώρα στις αρχές του 2020.

Συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων εισαγόμενων μολύνσεων, η ηπειρωτική Κίνα επιβεβαίωσε 206 νέα κρούσματα την 25η Δεκεμβρίου, συγκριτικά με 140 μία ημέρα νωρίτερα. Δεν καταγράφηκαν νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό τους να παραμένει, επισήμως, στους 4.636. Η ηπειρωτική Κίνα είχε επιβεβαιώσει 101.077 περιστατικά Covid-19 έως τις 25 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP