Ουκρανικά σχέδια για στρατό παρτιζάνων

Ουκρανικά σχέδια για στρατό παρτιζάνων

Οι πολίτες μεταβαίνουν εθελοντικά σε κέντρα βασικής εκπαίδευσης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έχουν μεταβεί εθελοντικά σε κέντρα βασικής εκπαίδευσης που δημιούργησε η κυβέρνηση αλλά και ιδιωτικά παραστρατιωτικά σώματα. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδίου άμυνας σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει, ακόμη και Ουκρανοί στρατηγοί ομολογούν ότι ο κυβερνητικός στρατός δεν έχει ελπίδες να αποκρούσει ρωσική επέλαση. Η Ουκρανία άντλησε έτσι διδάγματα από τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ, όταν ανταρτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν με επιτυχία στην αμερικανική πολεμική μηχανή.

Η εκπαίδευση επιστράτων αποτελεί εδώ και δεκαετίες τη ραχοκοκαλιά της νορβηγικής και της ελβετικής άμυνας, ενώ αρχίζει να επεκτείνεται και στην Ανατολική Ευρώπη. Αντιμέτωπες με τη ρωσική απειλή, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν όλες θεσπίσει προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης επιστράτων, ενθαρρύνοντας την κατοχή πολεμικών όπλων από ορισμένους πολίτες και εκπαιδεύοντας άλλους σε μεθόδους ανορθόδοξου πολέμου, ως σύγχρονους παρτιζάνους, ύστερα από ρωσική εισβολή. Κάθε Σαββατοκύριακο στην Εσθονία, οργάνωση πολιτικής αυτοάμυνας πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια στα δάση για εθελοντές, διδάσκοντας ακόμη και την κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών, όπως αυτές που τόσο ταλαιπώρησαν τις ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Οι ομάδες πολιτικής άμυνας στην Ουκρανία, που είχαν συσταθεί το 2014, πρώτο χρόνο του πολέμου εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών, έχουν επισημοποιηθεί, για να ενταχθούν σε νέα δύναμη συνοριακής άμυνας υπό στρατιωτική διοίκηση. Το ουκρανικό κράτος καλύπτει τη δαπάνη της εκπαίδευσης εθελοντών της δύναμης συνοριακής άμυνας, ενώ οι εθελοντές ιδιωτικών παραστρατιωτικών ομάδων, όπως η Ουκρανική Λεγεώνα, αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα έξοδα εκπαίδευσής τους.

Με ανορθόδοξο πόλεμο το Κίεβο ετοιμάζεται να αμυνθεί σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Το αμυντικό δόγμα του Κιέβου δεν επιδιώκει αποφασιστική νίκη στο πεδίο της μάχης απέναντι στον ρωσικό στρατό. Αντίθετα στοχεύει στη δημιουργία κλίματος φόβου στον εισβολέα με τη διαταραχή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού και την κινητοποίηση αντιστασιακών οργανώσεων για δολιοφθορές και δολοφονίες. Ο στρατηγός Ανατόλι Μπαριλέβιτς, υπαρχηγός των επίγειων ουκρανικών δυνάμεων, λέει ότι το Κίεβο φιλοδοξεί να στρατολογήσει 100.000 εθελοντές σε περίπτωση σύρραξης με τη Ρωσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μέτρο εξασφαλίζει κάποια στήριξη. Σε έρευνα το φθινόπωρο, οι Ουκρανοί σε ποσοστό 24% δήλωσαν έτοιμοι να υπερασπισθούν με τα όπλα την πατρίδα τους απέναντι σε ρωσική εισβολή. Πολλοί Ουκρανοί ποζάρουν τον τελευταίο καιρό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα όπλα τους.

Ουκρανοί επιτελείς αναφέρουν ότι μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν ολοκληρώσει τη στρατιωτική εκπαίδευση. Επικριτές των κυβερνητικών σχεδίων επισημαίνουν, όμως, ότι η δημιουργία στρατού παρτιζάνων είναι ουτοπικό σχέδιο και ότι το επιτελείο άμυνας δεν μπορεί να βασισθεί σε πολίτες.

Εντονη ανησυχία προκαλεί η εμπλοκή ακροδεξιών οργανώσεων σε στρατιωτικά γυμνάσια, με την ανοχή της κυβέρνησης. Κάποια σενάρια θέλουν τη Μόσχα να εκμεταλλεύεται την εμφάνιση ένοπλων οργανώσεων στην Ουκρανία, σπέρνοντας τη διχόνοια μεταξύ τους και προκαλώντας ακόμη και εμφύλια σύρραξη, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κιέβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή