Η Νότια Αφρική πενθεί τον Ντέσμοντ Τούτου

Η Νότια Αφρική πενθεί τον Ντέσμοντ Τούτου

Ο εκλιπών, που πήρε το Νομπέλ Ειρήνης το 1984, δεν δίσταζε να αμφισβητεί δημοσίως τους ισχυρούς του πλανήτη για κάποιες επιλογές τους.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ. «Ηταν μοναδικός. Ενας δυνατός διανοητής. Ενας υπέροχος ποιμένας», ανέφερε το Ιδρυμα Μαντέλα για τον Ντέσμοντ Τούτου, η σορός του οποίου θα ταφεί το Σάββατο στο Κέιπ Τάουν, ύστερα από μία εβδομάδα εθνικού πένθους.

Το βράδυ της Κυριακής ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε «στην ισχύ του μηνύματος δικαιοσύνης, ισότητας, αλήθειας και συμφιλίωσης του Ντέσμοντ Τούτου». Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, εξέφραζε τη βαθιά του θλίψη, υπογραμμίζοντας ότι με τον θάνατο του Τούτου, η γενιά του οποίου δημιούργησε τις συνθήκες για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Νότια Αφρική, η χώρα γυρνάει σελίδα στο βιβλίο της σύγχρονης ιστορίας της. Συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας και πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο. Τη θλίψη τους εξέφρασαν και οι προκαθήμενοι των χριστιανικών δογμάτων, καθώς και ο Δαλάι Λάμα. Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Κέιπ Τάουν, όπου διακόνησε ο Ντέσμοντ Τούτου, χιλιάδες κάτοικοι άφησαν λουλούδια, αναμένοντας την τελετή ταφής του που θα γίνει το Σάββατο.

Ο εκλιπών, που πήρε το Νομπέλ Ειρήνης το 1984, δεν δίσταζε να αμφισβητεί δημοσίως τους ισχυρούς του πλανήτη για κάποιες επιλογές τους, όπως είχαν διαπιστώσει, μεταξύ άλλων, ο Τόνι Μπλερ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τζορτζ Μπους. Το 2012 ο Τούτου αρνήθηκε να συμμετάσχει σε δημόσια εκδήλωση στη Νότια Αφρική, στο πλευρό των Μπλερ και Μπους, δηλώνοντας ότι οι δύο ηγέτες θα έπρεπε να παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Σύμμαχος του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία, ο Τούτου επισκέπτεται την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Κατεχόμενα το 2004, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στο Ισραήλ, συγκρίνοντας την ισραηλινή κατοχή με το καθεστώς του απαρτχάιντ.

Το 2010, ο Τούτου είχε επικρίνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Τσετσενία, υπογράφοντας από κοινού με τον Αμερικανό επενδυτή Τζορτζ Σόρος και τον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, έκκληση «για να σπάσει η σιωπή γύρω από τις σφαγές και τα βασανιστήρια» του ρωσικού καθεστώτος στην Τσετσενία.

Ο γεννημένος στην επαρχία Τρανσβάλ, Τούτου, καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Παρότι έγινε δεκτός σε ιατρική σχολή, δεν κατάφερε να συνεχίσει τις σπουδές του λόγω έλλειψης χρημάτων. Το 1957 παραιτήθηκε από τη θέση του ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση των σχολείων για τους μαύρους, μετά την ψήφιση των πρώτων νόμων φυλετικού διαχωρισμού, που αποτέλεσαν τη βάση του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ. Στράφηκε εν συνεχεία στις ιερατικές σπουδές και χειροτονήθηκε διάκονος της Αγγλικανικής Εκκλησίας το 1961.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή