Συρία: Αεροπορική επίθεση στο λιμάνι της Λαττάκειας (εικόνες)

Συρία: Αεροπορική επίθεση στο λιμάνι της Λαττάκειας (εικόνες)

Στόχος φαίνεται να ήταν τα εμπορευματοκιβώτια, που ανεφλέγησαν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη αεροπορική επίθεση μέσα στον Δεκέμβριο κατά του λιμένα της Λαττάκειας, στη δυτική Συρία, φέρεται να πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Τρίτης, προκαλώντας πυρκαγιά σε εμπορευματοκιβώτια που φαίνεται να ήταν και ο στόχος. 

Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA η επίθεση έγινε «περί τις 03:21», όπως ανέφερε στρατιωτική πηγή, αλλά ύστερα από ώρες μάχης με τις φλόγες οι πυροσβετικές δυνάμεις φαίνεται να ελέγχουν πλέον την πυρκαγιά.

Συρία: Αεροπορική επίθεση στο λιμάνι της Λαττάκειας (εικόνες)-1

Νωρίτερα, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσουν την «επίθεση του ισραηλινού εχθρού».

«Πυροσβέστες προσπαθούν να κατασβέσουν τις φλόγες και επιτόπου έφθασαν ασθενοφόρα», ανέφερε η κρατική τηλεόραση, μεταδίδοντας πλάνα από τη φωτιά. Δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν θύματα.

Συρία: Αεροπορική επίθεση στο λιμάνι της Λαττάκειας (εικόνες)-2

Η επίθεση προκάλεσε επίσης ζημιές στην πρόσοψη νοσοκομείου, σε κατοικίες, σε καταστήματα. Είχε αποτέλεσμα να προκληθούν «μεγάλες υλικές ζημιές», η αποτίμηση των οποίων «βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», ανέφερε το συριακό υπουργείο Άμυνας.

Συρία: Αεροπορική επίθεση στο λιμάνι της Λαττάκειας (εικόνες)-3

Η Λαττάκεια είναι το κυριότερο εμπορικό λιμάνι της Συρίας στη Μεσόγειο. Η ισραηλινή επίθεση εκεί είναι η δεύτερη μέσα στον τρέχοντα μήνα εναντίον αυτής της καίριας πολιτικής υποδομής. Η πρώτη καταγράφηκε την 7η Δεκεμβρίου.

Συρία: Αεροπορική επίθεση στο λιμάνι της Λαττάκειας (εικόνες)-4

Η Ρωσία, ο βασικός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διαθέτει αεροπορική βάση στρατηγικής σημασίας μόλις 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι αυτό, τη Χμάιμιμ.

Συρία: Αεροπορική επίθεση στο λιμάνι της Λαττάκειας (εικόνες)-5

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, σχεδόν όλα από αέρος, εναντίον θέσεων των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Συρία: Αεροπορική επίθεση στο λιμάνι της Λαττάκειας (εικόνες)-6

Ο ισραηλινός στρατός σπανίως αναγνωρίζει δημόσια πως διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία, επιβεβαίωσε πάντως φέτος πως έπληξε τουλάχιστον 50 στόχους στην εμπόλεμη χώρα την περασμένη χρονιά. Οι αρχές του Ισραήλ διαμηνύουν συχνά πως δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Επιχείρηση Ερντογάν για επαναπροσέγγιση με Ισραήλ και Αίγυπτο

Ισραηλινή επίθεση σε κοντέινερ στο λιμάνι της Λαττάκειας

Αεροπορικές επιδρομές στη Δαμασκό – Η Συρία κατηγορεί το Ισραήλ

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή