Νότια Αφρική: Μόλυνση με Όμικρον τετραπλασιάζει τα αντισώματα και κατά της Δέλτα

Νότια Αφρική: Μόλυνση με Όμικρον τετραπλασιάζει τα αντισώματα και κατά της Δέλτα

Ο αριθμός παραγόμενων αντισωμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερος μεταξύ των εμβολιασμένων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μόλυνση με το στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού μπορεί να ενισχύει την ανοσία του οργανισμού έναντι του εμφανώς πιο θανατηφόρου στελέχους Δέλτα, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στη Νότια Αφρική.

Αν και δεν έχει ακόμη ελεγχθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες, η έρευνα κατέγραψε ότι οι ασθενείς που πέρασαν την Covid-19 από τη μετάλλαξη Όμικρον – και κυρίως οι εμβολιασμένοι – ανέπτυξαν αυξημένη ανοσία και έναντι της Δέλτα.

Η ανάλυση εστίασε την προσοχή της σε 33 περιπτώσεις εμβολιασμένων και μη ασθενών που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Όμικρον στη Νότια Αφρική. Οι ερευνητές κατέγραψαν ότι 14 μέρες μετά τη μόλυνση οι ασθενείς είχαν 14 φορές περισσότερα αντισώματα έναντι του νέου στελέχους, όπως είναι λογικό να συμβαίνει μετά την ανάρρωση, αλλά κατέγραψαν και υπερτετραπλασιασμό των αντισωμάτων έναντι της Δέλτα.

Συγκεκριμένα τα αντισώματα κατά του φονικότερου ινδικού στελέχους αυξήθηκαν κατά 4,4 φορές κατά μέσο όρο, με τους εμβολιασμένους να έχουν ακόμη καλύτερη ανοσοαπόκριση από τους ανεμβολίαστους.

«Η αύξηση της εξουδετέρωσης της μετάλλαξης Δέλτα σε άτομα που είχαν μολυνθεί με Όμικρον μπορεί να συμβάλει στη μείωση της δυνατότητας του στελέχους Δέλτα να επαναμολύνει αυτά τα άτομα», ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας αυτής.

Ο Άλεξ Σίγκαλ, καθηγητής στο Αφρικανικό Ινστιτούτο Έρευνας της Υγείας, στη Νότια Αφρική, ανέφερε σε ανάρτησή του τη Δευτέρα ότι εάν η Όμικρον είναι λιγότερο παθογενής, όπως δείχνει η εμπειρία από τη Νότια Αφρική, «αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εκδίωξη της Δέλτα».

Σύμφωνα με πρότερη νοτιοαφρικανική έρευνα, όσοι μολύνονται με την παραλλαγή Όμικρον διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας σε σύγκριση με τη Δέλτα, αν και οι συντάκτες εκείνης της έρευνας είχαν τονίσει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται στο αυξημένο ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ηπιότερα τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον

Πρώτες ενδείξεις καταλαγής του κύματος της Όμικρον στην Αγγλία

Αυστραλία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων για δεύτερη συνεχή μέρα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή