Γαλλία: Χριστούγεννα στην εντατική για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές (εικόνες)

Γαλλία: Χριστούγεννα στην εντατική για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές (εικόνες)

Άλλη μια δύσκολη περίοδος εορτών, με την πίεση από την Όμικρον να αυξάνεται

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, όπου βρίσκεται στις φετινές γιορτές, ο ασθενής με κορωνοϊό Νταβίντ Ντανιέλ Σεμπάχ λέει ότι έχει μετανιώσει για ένα πράγμα: Που δεν εμβολιάστηκε.

«Το εμβόλιο, δεν είναι κίνδυνος», λέει ο 52χρονος Γάλλος, «είναι η επιλογή της ζωής», τονίζει στο πρακτορείο Associated Press.

Γαλλία: Χριστούγεννα στην εντατική για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές (εικόνες)-1

Ο επικεφαλής της ΜΕΘ στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, Δρ Ζιλιέν Καρβελί, προσπαθεί να κρατήσει ζωηρή την ομάδα των γιατρών και των νοσηλευτών που περνούν άλλη μια χριστουγεννιάτικη περίοδο φροντίζοντας ασθενείς σε αναπνευστήρες. Το προσωπικό είναι κατάκοπο, η μετάλλαξη Όμικρον επέρχεται και τα κρεβάτια της μονάδας γεμίζουν γρήγορα: «Φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε αρκετές κλίνες», παραδέχεται ο αρχίατρος της μονάδας.

Γαλλία: Χριστούγεννα στην εντατική για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές (εικόνες)-2

Το Νοσοκομείο Λα Τιμόν της Μασσαλίας, ένα από τα μεγαλύτερα στη Γαλλία, έχει αντέξει το ένα κύμα της πανδημίας μετά το άλλο. Την παραμονή των Χριστουγέννων το προσωπικό στόλισε ένα δεντράκι στον διάδρομο και άρπαξε την ευκαιρία για ένα κοινό γεύμα, προσπαθώντας να φέρει μια αίσθηση γιορτής εν μέσω βάρδιας.

Γαλλία: Χριστούγεννα στην εντατική για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές (εικόνες)-3

Το νοσοκομείο επιτρέπει σε οικογένειες να επισκέπτονται τους βαριά ασθενείς στις εντατικές, εφόσον υπάρχει προσοχή. Η Αμελί Χαγιάτ επισκέπτεται κάθε μέρα τον 41χρονο σύζυγό της, Λιντό, που πέρασε 24 ημέρες σε κώμα και σε μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης.

Γαλλία: Χριστούγεννα στην εντατική για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές (εικόνες)-4

Ο ένας ακουμπά το μέτωπο του άλλου καθώς εκείνη κάθεται στο κρεβάτι του. Πιο γερός εκείνος πλέον, καταφέρνει να σηκωθεί και να την αγκαλιάσει πριν εκείνη φύγει για το σπίτι τους.

Γαλλία: Χριστούγεννα στην εντατική για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές (εικόνες)-5

Σε γειτονικό θάλαμο μια 40χρονη ασθενής κείτεται αναίσθητη, στα τελευταία της πλέον, με τον σκούφο του νεαρού της γιου πάνω στην κοιλιά της. Σε άλλο θάλαμο, μια συγγενής άφησε στον δίσκο του ασθενούς μια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό.

Γαλλία: Χριστούγεννα στην εντατική για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές (εικόνες)-6

Κάτω, στον διάδρομο, η Κατί Ζαλινιάν περιμένει με λαχτάρα να επισκεφθεί τον εξάδελφό της. Μπαίνει στο δωμάτιό του φορώντας πλήρη προστατευτική στολή και ακουμπά με στοργή το πόδι του με το χέρι της…

Γαλλία: Χριστούγεννα στην εντατική για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές (εικόνες)-7

Ενώ σχεδόν 90% των ενήλικων Γάλλων είναι εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού, και γύρω στο 40% έχουν λάβει και ενισχυτική δόση, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών στην εντατική του νοσοκομείου Λα Τιμόν είναι ανεμβολίαστοι.

«Το έχω μετανιώσει πάρα, πάρα, πάρα πολύ», τονίζει ο κ. Σεμπάχ. «Άφησα τον εαυτό μου να παρασυρθεί από άλλα πράγματα, και νόμιζα ότι το εμβόλιο δεν είναι απαραίτητα κάτι καλό». Θυμάται όταν τα συμπτώματα της Covid-19 βρίσκονταν στο χειρότερό τους σημείο: «Δεν καταλάβαινα πού πήγαινα, τίποτε δεν ήταν καθαρό στο μυαλό μου. Περίμενα επί ώρες και πονούσα», διηγείται.

Η σύζυγός του, Έστερ, περιγράφει τον τρόμο που αισθάνθηκε: «Η ζωή μας συνετρίβη αυτή την εβδομάδα. Πίστεψα ότι θα τον έχανα».

Ο ίδιος παραμένει θετικός στον κορωνοϊό και λέει ότι το μόνο που έχει τώρα σημασία είναι να συνέλθει. «Εάν είχα εμβολιαστεί δεν θα βρισκόμουν εδώ στην εντατική. Το εμβόλιο δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά την πιθανότητα διαφυγής, να αποφύγεις κάτι σοβαρό», δηλώνει ο 52χρονος ασθενής.

Γαλλία: Χριστούγεννα στην εντατική για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές (εικόνες)-8

Η Γαλλία πλέον βιώνει τους υψηλότερους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων από το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τη χώρα. Ο δρ Καρβελί ανησυχεί ότι τα νοσοκομεία μπορεί σύντομα «να υπερπιεστούν».

«Ήδη βρισκόμαστε σε κατάσταση πίεσης, με πολύ λίγο διαθέσιμο χώρο. Το έχουμε βαρεθεί αυτό πια. Εστιάζουμε πάντα στο πώς θα κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά όσο συνεχίζεται αυτό τόσο πιο κουρασμένοι είναι όλοι», διαμαρτύρεται.

Δύο πράγματα κάνουν ιδιαίτερα δύσκολες τις φετινές γιορτές, λέει: Όλο και περισσότερα στελέχη του προσωπικού του νοσοκομείου μολύνονται από το στέλεχος Όμικρον και δεν μπορούν να εργαστούν. Παράλληλα κάποιοι συνάδελφοι αποχωρούν από το επάγγελμα λόγω της πίεσης, εξηγεί.

Γαλλία: Χριστούγεννα στην εντατική για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές (εικόνες)-9

«Προσπαθούμε ακόμη να έχουμε μερικές καλές στιγμές μέσα στη μέρα, ή στη νύχτα, για να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί και να γιορτάσουμε. Είναι δύσκολο και τους ασθενείς, που στερούνται τα Χριστούγεννα», περιγράφει ο Γάλλος γιατρός.

Πηγή: Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Ηπιότερα τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον

Πρώτες ενδείξεις καταλαγής του κύματος της Όμικρον στην Αγγλία

Ν. Αφρική: Η μόλυνση με Όμικρον τετραπλασιάζει και τα αντισώματα κατά της Δέλτα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή