Κορωνοϊός: Στη δίνη της «Όμικρον» ο πλανήτης – Ρεκόρ κρουσμάτων φέρνει η νέα μετάλλαξη

Κορωνοϊός: Στη δίνη της «Όμικρον» ο πλανήτης – Ρεκόρ κρουσμάτων φέρνει η νέα μετάλλαξη

Με φόντο τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, όλο και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της, καθώς έντονη είναι η ανησυχία για την αντοχή των συστημάτων υγείας

6' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη της «Όμικρον» ο πλανήτης, με δεκάδες χώρες να βρίσκονται αντιμέτωπες με την ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως σημείωσαν ημερήσιο ρεκόρ τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Johns Hopkins και της υπηρεσίας Our World in Data ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ξεπέρασε τα 1,44 εκατομμύρια, ενώ πολλές χώρες κατέγραψαν και σήμερα, Τρίτη, νέα υψηλά μολύνσεων.

Με φόντο τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, όλο και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της, καθώς έντονη είναι η ανησυχία για την αντοχή των συστημάτων υγείας.

Παρά την ευρεία διασπορά του κορωνοϊού, ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στην Covid-19 δεν έχει αυξηθεί και παραμένει χαμηλότερος συγκριτικά με προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Στη δίνη της «Όμικρον» ο πλανήτης – Ρεκόρ κρουσμάτων φέρνει η νέα μετάλλαξη-1
AP

Γαλλία: Εκτίναξη των κρουσμάτων

Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19 ανακοίνωσε η Γαλλία, με 179.807 μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο, μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη χώρα από τις αρχές της πανδημίας. Το προηγούμενο ρεκόρ, με 104.611 μολύνσεις, καταγράφηκε το Σάββατο.

Παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων, ο αριθμός των ασθενών σε νοσοκομεία παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί στα προηγούμενα κύματα. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.416 άνθρωποι (+83), ενώ στις αρχές Απριλίου του 2020 ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 7.000.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και διεύρυνση της τηλεργασίας για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Μειώνεται επίσης ο αριθμός των προσώπων που επιτρέπεται να συμμετέχουν σε συναθροίσεις ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών στα μέσα μεταφοράς.

Ελβετία: Ανησυχία για 20.000 μολύνσεις ημερησίως

Η Ελβετία καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη, με τους νέους γύρω στα 20 έτη να έχουν πληγεί περισσότερο. Περίπου το 55% των κρουσμάτων στη χώρα οφείλεται πλέον στην Όμικρον, η οποία αναμένεται σύντομα να αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων. Περίπου 40 άνθρωποι, που είχαν κάνει την τρίτη δόση, χρειάστηκε, εντούτοις, να νοσηλευτούν, δήλωσε ο Πατρίκ Ματίς, υπεύθυνος της διαχείρισης της κρίσης στο υπουργείο Υγείας της Ελβετίας.

Περισσότερα από 13.000 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν την Τρίτη και αυτός ο αριθμός αναμένεται να φθάσει τις 20.000 ημερησίως τον Ιανουάριο. Οι πολίτες πρέπει να μειώσουν τις επαφές τους, «όλος ο κόσμος μπορεί να το κάνει, είναι σχετικά απλό», εκτίμησε ο Ματίς. Την ίδια ώρα, ο Ρούντολφ Χάουρι, επικεφαλής της ένωσης αρχιάτρων των καντονιών, δήλωσε πως ορισμένα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια του κορεσμού, όμως οι διακομιδές προς άλλα νοσοκομεία λειτουργούν καλά. Περίπου το 67% του πληθυσμού της Ελβετίας έχει λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου και το 22% μια τρίτη.

Κορωνοϊός: Στη δίνη της «Όμικρον» ο πλανήτης – Ρεκόρ κρουσμάτων φέρνει η νέα μετάλλαξη-2
AP

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ρεκόρ 129.471 νέων κρουσμάτων COVID-19, μόλις μία ημέρα αφότου ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς φέτος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι δεν θα εισάγει νέα μέτρα στην Αγγλία, όμως οι υπουργοί του προέτρεψαν τους πολίτες να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με προσοχή και προειδοποίησαν πως οι κανονισμοί θα αυστηροποιηθούν, εάν το σύστημα υγείας βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το προηγούμενο υψηλό ημερήσιων κρουσμάτων στη Βρετανία ανερχόταν στα 122.186 την 24η Δεκεμβρίου. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Αγγλίας ανέρχεται σε 9.546.

Πορτογαλία: Νέο υψηλό μολύνσεων

Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα περισσότερα από 17.000 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, απόλυτο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές. Η Γενική Διεύθυνση Υγείας ανακοίνωσε 17.172 νέες, επιβεβαιωμένες μολύνσεις. Το προηγούμενο ρεκόρ, με 16.432 κρούσματα, είχε καταγραφεί στις 28 Ιανουαρίου, όταν την Πορτογαλία σάρωνε το κύμα που είχε προκληθεί από τη μετάλλαξη Άλφα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 37.000 γύρω στις 7 Ιανουαρίου. Αυτή η αναζωπύρωση της πανδημίας προκαλεί «τεράστια πίεση σε ορισμένες υπηρεσίες», ιδίως στην ιχνηλάτηση των επαφών και των αλυσίδων μετάδοσης, υπογράμμισε.

Η Πορτογαλία, όπου η μετάλλαξη Όμικρον έγινε κυρίαρχη πριν από τα Χριστούγεννα, εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, με 89,3% – βρίσκεται δηλαδή στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τα 10,3 εκατομμύρια κατοίκους, σχεδόν 2,4 εκατομμύρια έχουν ήδη κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Σήμερα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 936 ασθενείς, εκ των οποίων οι 152 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συγκριτικά, στην κορύφωση του κύματος του προηγούμενου χειμώνα, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν περίπου 7.000 και από αυτούς οι 900 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Από την Κυριακή, η κυβέρνηση επέβαλε νέα μέτρα, όπως υποχρεωτική τηλεργασία και κλείσιμο μπαρ και νάιτκλαμπ για να ανακόψει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Για να περιοριστούν οι επαφές, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχει ήδη ανακοινωθεί από τις 25 Νοεμβρίου ότι οι σχολικές διακοπές θα παραταθούν μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Ολλανδία: Ανησυχία για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομείων

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον η κυρίαρχη στην Ολλανδία, ανακοίνωσαν οι αρχές, οι οποίες προειδοποιούν για μια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Παρά τη μείωση που καταγράφηκε στον αριθμό των μολύνσεων, με 9.213 θετικά κρούσματα σήμερα, η μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον «θα οδηγήσει σε νέες μολύνσεις τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

«Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε μια αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία», επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου. Η Ολλανδία ανακοίνωσε, πριν από δέκα ημέρες, την εφαρμογή ενός lockdown για την περίοδο των εορτών, προκειμένου να ανακόψει την εμφάνιση νέων κρουσμάτων της Όμικρον. Τα μη αναγκαία καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι και τα μουσεία έκλεισαν έως τις 14 Ιανουαρίου.

Αυτή η απόφαση φαίνεται πως έχει θετικό αντίκτυπο, σημείωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας, με μια μείωση των νοσηλειών από τους 256 ασθενείς την περασμένη εβδομάδα στους 191 αυτήν την εβδομάδα. «Ο πραγματικός αντίκτυπος των μέτρων αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου», επισημαίνουν οι ολλανδικές αρχές.

Τουρκία: Για πρώτη φορά πάνω από 30.000 κρούσματα

Τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία ξεπέρασαν σήμερα τα 30.000 για πρώτη φορά από τη 19η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα να προειδοποιεί έναντι της αύξησης των μολύνσεων εξαιτίας. Η Τουρκία κατέγραψε το τελευταίο εικοσιτετράωρο 32.176 κρούσματα και 184 θανάτους από τη νόσο βάσει των κυβερνητικών στοιχείων. Οι ημερήσιοι θάνατοι κυμαίνονταν λίγο κάτω από τους 200 τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώθηκαν σε περίπου 20.000 την ίδια περίοδο.

«Τα να μειώσουμε τα κρούσματα στο επίπεδο των 20.000 ήταν ένα σοβαρό επίτευγμα. Λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, είναι εμφανές ότι τώρα εισερχόμαστε σε μια αυξητική τάση», έγραψε ο Κότζα, σε μήνυμά του στο Twitter, προτρέποντας τους Τούρκους να εμβολιαστούν.

Κορωνοϊός: Στη δίνη της «Όμικρον» ο πλανήτης – Ρεκόρ κρουσμάτων φέρνει η νέα μετάλλαξη-3
AP

ΗΠΑ: Σε τροχιά ανόδου οι μολύνσεις

Οι καθημερινές μολύνσεις από Covid-19 στις ΗΠΑ καταγράφουν μεγάλη άνοδο λόγω της παραλλαγής Όμικρον και αναμένεται ότι θα φτάσουν το ρεκόρ του περασμένου Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές. «Είμαστε ξεκάθαρα σε κατακόρυφα ανοδική πορεία», εξήγησε μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο NPR ο επιδημιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία, σχολιάζοντας τα δεδομένα που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times.

Την Κυριακή καταγράφηκαν 214.499 νέα κρούσματα, αύξηση κατά 83% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων 14 ημερών. Το απόλυτο ρεκόρ, με 251.232 κρούσματα σε μία ημέρα είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2021.

Νέα ρεκόρ περιστατικών σε Δανία και Ισλανδία

Η Δανία και η Ισλανδία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19, γεγονός που μπορεί να σημαίνει πως το κύμα των μολύνσεων που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή του στις δύο χώρες.

Η Νορβηγία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως η νέα μετάλλαξη είναι στο εξής η επικρατούσα στην πρωτεύουσα, Όσλο.

Στη Δανία, ο αριθμός των μολύνσεων που ανακοινώθηκαν μέσα σε 24 ώρες έφθασε μια νέα κορυφή με 16.164 θετικά τεστ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 15.000 από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Ειδήσεις σήμερα

21.657 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 60 θάνατοι και 635 διασωληνωμένοι

Πού εντοπίζονται τα 21.657 νέα κρούσματα – Σχεδόν τα μισά στην Αττική

Λύματα: «Εκτοξεύθηκε» το ιικό φορτίο σε Ιωάννινα και Κέρκυρα – Αύξηση 100% στην Αττική

Πέντε ημέρες η καραντίνα για νοσούντες με ήπια ή χωρίς συμπτώματα

Merck στην «Κ»: Το χάπι αντιμετωπίζει και την «Όμικρον»

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή