THE NEW YORK TIMES

Συμβουλές κατανάλωσης αλκοόλ με μέτρο

Ευκαιρία για σωματική αποκατάσταση μετά τις υπερβολές σε φαγητό και ποτό της εορταστικής περιόδου προσφέρει το κίνημα του Drynuary (στεγνός Ιανουάριος), με στόχο την αποτοξίνωση από το αλκοόλ.

Συμβουλές κατανάλωσης αλκοόλ με μέτρο

Ευκαιρία για σωματική αποκατάσταση μετά τις υπερβολές σε φαγητό και ποτό της εορταστικής περιόδου προσφέρει το κίνημα του Drynuary (στεγνός Ιανουάριος), με στόχο την αποτοξίνωση από το αλκοόλ. Αντί όμως να κόψουν εντελώς το οινόπνευμα, πολλοί επιλέγουν την τακτική «εξερεύνησης της νηφαλιότητας», περιορίζοντας την κατανάλωση χωρίς να απαρνούνται εντελώς το ποτό.

«Πήγαινα σε εκδήλωση για τη δουλειά μου και έπινα λευκό κρασί. Εβαζα τα παιδιά για ύπνο και άνοιγα αμέσως ένα μπουκάλι κρασί. Πίνεις χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιείς. Η προσεκτική κατανάλωση, αντίθετα, σε κάνει να πίνεις συνειδητά και να ελέγχεις έτσι απόλυτα τη συμπεριφορά σου», λέει η δημοσιογράφος Ρόζαμουντ Ντιν, συγγραφέας του βιβλίου «Mindful Drinking», που καλεί τους αναγνώστες της να υπολογίζουν πόσα κοκτέιλ πίνουν σε κάθε έξοδό τους και να εκτιμούν όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα την επίπτωση που το αλκοόλ θα έχει στη συμπεριφορά τους.

Συνήθειες της πανδημίας

Εξερευνώντας τη νηφαλιότητα, ιδιαίτερα μετά τις υπερβολές των εορτών.

Η μετριοπαθής αυτή θεώρηση των πραγμάτων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση άλλων κακών συνηθειών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ερευνες έδειξαν δραματική αύξηση στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος τον τελευταίο χρόνο, ιδίως στις γυναίκες. «Καθώς η πανδημία συνεχιζόταν, ο ρυθμός ανθρώπων που έρχονταν σε εμάς αυξανόταν», λέει η Μίλι Γκουτς, ιδρύτρια της κοινότητας Sober Girl Society (Νηφάλια Κορίτσια). Η οργάνωση φέρνει σε επαφή νηφάλιες και εξερευνήτριες της νηφαλιότητας για γεύματα χωρίς αλκοόλ και συζητήσεις μέσω βίντεο.

Η συγγραφέας Ρούμπι Ουόριγκτον, στη Νέα Υόρκη, άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο «εξερεύνηση νηφαλιότητας» (sober curious) πριν από πέντε χρόνια. Την εποχή εκείνη η κατανάλωση αλκοόλ της Ουόριγκτον δεν της ενέπνεε ανησυχία. Δεν πάθαινε «μπλακ άουτ» και δεν έπινε κάθε βράδυ. Επινε όμως περισσότερο από όσο θα ήθελε και ένιωθε ότι δεν μπορούσε να πει «όχι». Το 2018 δημοσίευσε το βιβλίο «Sober Curious», εξηγώντας τη φιλοσοφία πίσω από την «επιλεκτική αμφισβήτηση της ανάγκης μου να πιω». Η Ουόριγκτον λέει ότι οι ερωτήσεις γύρω από τις συνήθειες αυτές οδηγούν ορισμένους στον δρόμο της μετριοπάθειας όσον αφορά το ποτό. «Η συλλογική συνείδηση υποστηρίζει εσφαλμένα ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις το ποτό είναι να φτάσεις στον πυθμένα πρώτα», λέει ο Ντρου Γιέγκερ, ιδρυτής του προγράμματος Club Soda, μιας διαδικτυακής κοινότητας επικοινωνίας και βοήθειας για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ. Το ήμισυ των 70.000 μελών της κοινότητας στη Βρετανία αναζητεί τρόπους για να πίνει λιγότερο και δεν ενδιαφέρεται να το κόψει οριστικά. Η οργάνωση γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, όπου η γενιά των 20άρηδων εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις του ποτού στην ψυχική υγεία.

Η τακτική της εξερεύνησης της νηφαλιότητας αποδείχθηκε αποτελεσματική σε σημαντική μερίδα πολιτών που αναζήτησαν βοήθεια, αλλά δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με βαριάς μορφής εξάρτηση από το οινόπνευμα.