Ινδικό εμπάργκο σε δωρεές προς Ιεραποστόλους

Ινδικό εμπάργκο σε δωρεές προς Ιεραποστόλους

Κόβεται η άδεια για τη φιλανθρωπική οργάνωση της Mητέρας Τερέζας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Την άδεια για χρηματικές δωρεές από το εξωτερικό της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Μητέρας Τερέζας αποφάσισε να μην ανανεώσει η ινδική κυβέρνηση. Η οργάνωση Ιεραπόστολοι του Ελέους απασχολεί χιλιάδες μοναχές, οι οποίες διαχειρίζονται οικοτροφεία για ορφανά παιδιά, σχολεία, κλινικές και οίκους ευγηρίας.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε την αναστολή της άδειας εξαιτίας «αρνητικών πληροφοριών». Ακροδεξιοί ινδουιστές, πολλοί από τους οποίους είναι ψηφοφόροι του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος BJP του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, κατηγορούν τη ρωμαιοκαθολική φιλανθρωπική οργάνωση ότι πραγματικός σκοπός της είναι ο προσηλυτισμός στον Χριστιανισμό.

Η κυβερνητική απόφαση εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης Μόντι να αντιμετωπίσει τη ραγδαία υποχώρηση της δημοτικότητάς της, καλλιεργώντας εχθρικό κλίμα εναντίον των θρησκευτικών μειονοτήτων. Οι χριστιανοί στην Ινδία αποτελούν μόλις το 2,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Θύματα των ταγμάτων κρούσης ακροδεξιών ινδουιστικών οργανώσεων πέφτουν συνήθως μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας, που αριθμεί 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Η ιδεολογία του κυβερνώντος ακροδεξιού συνασπισμού αποσκοπεί στη δημιουργία του «Χίντου Ράστρα», θεοκρατικού ινδουιστικού καθεστώτος που θα αντικαταστήσει τη συνταγματική δημοκρατία στην Ινδία.

Η κυβέρνηση Μόντι επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να παραμείνει στην εξουσία.

Επιθέσεις

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, όχλος ινδουιστών εισέβαλε σε χριστιανικό ναό στο κρατίδιο Χαριάνα, κοντά στο Νέο Δελχί, υποχρεώνοντας υπό την απειλή ξυλοδαρμού τους πιστούς να φωνάζουν το σύνθημα «Νίκη στον λόρδο Ράμα». Η τοπική αστυνομία και η, φιλικά προσκείμενη στην κυβέρνηση Μόντι, κυβέρνηση του κρατιδίου δεν ασχολήθηκαν με το περιστατικό. Λίγες ημέρες νωρίτερα, φανατικοί ινδουιστές δημοσιοποίησαν βίντεο στο οποίο καλούσαν σε γενοκτονία των μουσουλμάνων κατοίκων του κρατιδίου Ουταραχάν της βόρειας Ινδίας. «Κάθε ινδουιστής οφείλει να πάρει τα όπλα για να προστατεύσει τη θρησκεία μας από τους αλλοθρήσκους. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, ούτε και άλλη λύση. Πρέπει να προετοιμασθούμε να σκοτώσουμε τους μουσουλμάνους», αναφέρει ομιλητής στο βίντεο.

Οι συμμετέχοντες στην παραπάνω ακροδεξιά εκδήλωση χρησιμοποίησαν το σύνθημα της εκστρατείας του Μόντι για «καθαρή Ινδία», υπονοώντας ότι το κράτος πρέπει να απαλλαγεί από τους μουσουλμάνους και άλλους αλλόθρησκους κατοίκους. Σε δημόσια εκδήλωση ακραίων ινδουιστών στο Νέο Δελχί, οι συμμετέχοντες εμφανίζονται να χαιρετούν ναζιστικά, καθώς ορκίζονται πίστη στο κίνημα για μεταμόρφωση της Ινδίας σε αποκλειστικά ινδουιστική χώρα. Η ρητορική μίσους έχει γίνει τόσο κοινή στη σημερινή Ινδία, που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Κογκρέσου, Ραχούλ Γκάντι, αρκέστηκε σε ένα tweet καταδίκης της ρατσιστικής εκδήλωσης, δύο ημέρες μετά την πραγματοποίησή της. Η πολιτική αποκλεισμού των θρησκευτικών μειονοτήτων από τον Μόντι γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε όλο το συντηρητικό, εθνικιστικό πολιτικό φάσμα, με την κεντροαριστερή αντιπολίτευση να κατηγορείται για «κατευνασμό των μειονοτήτων» και «αντεθνική στάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή