Καθηγητής Χάρβαρντ για rapid test: Δεν είναι λιγότερα ευαίσθητα στη μετάλλαξη Όμικρον

Καθηγητής Χάρβαρντ για rapid test: Δεν είναι λιγότερα ευαίσθητα στη μετάλλαξη Όμικρον

«Τα rapid test δεν είναι λιγότερα ευαίσθητα στη μετάλλαξη Όμικρον», τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter, o καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, Μάικλ Μίνα, επικαλούμενος βρετανική έρευνα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα rapid test δεν είναι λιγότερα ευαίσθητα στη μετάλλαξη Όμικρον», τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter, o καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Μάικλ Μίνα, επικαλούμενος βρετανική έρευνα, η οποία όπως αναφέρει προσφέρει «χρήσιμες πληροφορίες» σχετικά με την αξιολόγηση των rapid tests αναφορικά με τη νέα παραλλαγή.

Μάλιστα, ο καθηγητής χαρακτηρίζει «αόριστη» την περί του αντιθέτου ανακοίνωση του FDA.

Σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα, πραγματοποιήθηκε αρχική εργαστηριακή αξιολόγηση των συσκευών πλευρικής ροής (LFDs) για την COVID-19 που χρησιμοποιούνται από το NHS. Τα προκαταρκτικά εργαστηριακά δεδομένα αξιολογούν αυτές τις συσκευές ως συσκευές ανίχνευσης της Όμικρον. Τα αρχικά δεδομένα υποδεικνύουν συγκρίσιμη ευαισθησία με αυτή που παρατηρήθηκε για τα προηγούμενα στελέχη του SARS-CoV-2 μεταξύ των οποίων και η Δέλτα, η οποία ήταν το κυρίαρχο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Σημειώνεται επίσης ότι όλα τα LFD που είναι διαθέσιμα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου ανιχνεύουν ειδικά την πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου του SARS-CoV-2 μέσω του συνδυασμού δύο ή περισσότερων διαφορετικών αντισωμάτων, καθένα από τα οποία στοχεύει έναν διακριτό επίτοπο. Η πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου της Όμικρον έχει μία μοναδική διαφορά μετάλλαξης από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τη μελέτη, χαμηλός θεωρείται ο γενικός κίνδυνος για την απόδοση των συσκευών LFD στην ανίχνευση της Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές προεειδοποίησαν ότι τα τεστ αντιγόνων για τον κορωνοϊό (rapid test), τα οποία έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα πως δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε μερικά λεπτά, είναι λιγότερο ευαίσθητα στη μετάλλαξη Όμικρον.

«Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα τεστ αντιγόνων πράγματι ανιχνεύουν την παραλλαγή Όμικρον, αλλά έχουν μειωμένη ευαισθησία», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA).

Ωστόσο, σημείωσε πως συνεχίζει να συνιστά τη χρήση τους, με την τήρηση των οδηγιών χρήσης. «Αν κάποιος λάβει αρνητικό αποτέλεσμα αφού κάνει τεστ αντιγόνων, αλλά υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί (…), για παράδειγμα αν έχει συμπτώματα (της COVID-19) ή υψηλή πιθανότητα μόλυνσης, λόγω έκθεσης, είναι σημαντικό να κάνει μοριακή εξέταση (τεστ PCR)», ανέφερε ο οργανισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή