Στις συμπληγάδες Όμικρον και Δέλτα ο πλανήτης

Στις συμπληγάδες Όμικρον και Δέλτα ο πλανήτης

Το παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων φέρνει στα πρόθυρα ασφυξίας τα εθνικά συστήματα υγείας και απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη της πανδημίας ο πλανήτης, με δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να καταγράφουν την Τετάρτη αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων.

Η εκθετική αύξηση μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, εκτός από την παγκόσμια ανησυχία, οδηγεί τα κράτη στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και κυρίως της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία είναι ήδη κυριάρχη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

«Η Δέλτα και η Όμικρον είναι αυτή τη στιγμή δίδυμες απειλές που οδηγούν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, προκαλώντας κατακόρυφες αυξήσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και πρόσθεσε: «Ανησυχώ πολύ που η Όμικρον, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη Δέλτα, οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων».

Σύμφωνα με δεδομένα του AFP, το τελευταίο 7ήμερο καταγράφηκαν 6,55 εκατ. κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας και το διάστημα από τις 22 έως τις 28 Δεκεμβρίου σημειώθηκε αύξηση 37% στις νέες μολύνσεις.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων δεν ακολουθεί την ίδια ανοδική τροχιά έως τώρα και την τελευταία εβδομάδα υπήρξε μείωση 6%.

Στις συμπληγάδες Όμικρον και Δέλτα ο πλανήτης-1

Η έκρηξη των κρουσμάτων φέρνει στα πρόθυρα ασφυξίας τα εθνικά συστήματα υγείας. Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η εκτίναξη των μολύνσεων πολλαπλασιάζει «την πίεση στους ήδη εξαντλημένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και οδηγεί τα συστήματα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

«Είναι μάλλον ανόητο να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι η Όμικρον είναι μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, επειδή πιστεύω ότι, με τους αριθμούς που αυξάνονται οι μολύνσεις, όλα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν.

Την ίδια ώρα, η μετάλλαξη Όμικρον επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η πανδημία μπαίνει στην τρίτη χρονιά της.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη μόλις 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, δηλαδή το 1/2 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κάτω από τον μέσο ρυθμό του 1% που εμφάνιζε πριν από την κρίση.

Η Ευρωζώνη αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 0,8% το δ΄ τρίμηνο, δηλαδή 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου.

Στις αναδυόμενες αγορές, η Κίνα αναμένεται να κλείσει το τρίμηνο με ρυθμούς 4,5%, η Βραζιλία μόλις 0,2%, ενώ υποβαθμισμένες είναι οι προβλέψεις για Ρωσία, Ινδία και Ν. Αφρική.

«Καθώς το 2021 πλησιάζει στο τέλος του, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού», λέει o Τομ Όρλικ, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics. «Ειδικά η Ευρώπη φαίνεται ευάλωτη: Η ανάκαμψη της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας δέχεται όλο και εντονότερες πιέσεις λόγω της αύξησης των κρουσμάτων».

Όπως σημειώνει ο «Εconomist», η απειλή ενός νέου κύματος κρουσμάτων θα μπορούσε να φρενάρει την παγκόσμια οικονομία, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις προκλήσεις: Την επαναφορά περιοριστικών μέτρων σε ολοένα και περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, τον υψηλό πληθωρισμό και την ενδεχόμενη απότομη «προσγείωση» της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. 

Σπάνε καθημερινά τα ρεκόρ κρουσμάτων

Η Βρετανία ανακοίνωσε 183.037 κρούσματα COVID-19, ένα νέο ρεκόρ, με τις μολύνσεις να είναι 50.000 περισσότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο υψηλό που καταγράφηκε πριν από μία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. 

«24 ώρες την ημέρα, ημέρα και νύχτα, κάθε δευτερόλεπτο στη χώρα μας, δύο Γάλλοι διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό. Δεν έχουμε βιώσει ξανά μια τέτοια κατάσταση», τόνισε ο Ολιβιέ Βεράν, υπουργός Υγείας της Γαλλίας, η οποία κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, η χώρα μετρά 208.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, «αριθμός που προκαλεί ίλιγγο» κι αποτελεί ένα εθνικό και ευρωπαϊκό ρεκόρ.

Έντονη είναι η ανησυχία στη Γερμανία για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον. Αν και ο γενικός δείκτης θετικότητας επτά ημερών καταγράφει μείωση, o συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φτάνει τις 40.000 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild κάνει λόγο για «αόρατη δυναμική της μετάλλαξης Όμικρον». 

Στην Ιταλία, ο υφυπουργός υγείας Πιερπάολο Σιλέρι τόνισε πως «οδεύουμε προς μια κατάσταση στην οποία θα καταγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, αλλά πρέπει να αποφύγουμε τον πανικό». Η αύξηση των κρουσμάτων, την οποία πυροδοτεί η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, συμπίπτει επίσης με αύξηση του αριθμού των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Τα κρούσματα της Covid-19 στην Ελβετία έσπασαν και πάλι ρεκόρ την Τετάρτη, με 17.634 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές. Το υπουργείο έχει ήδη σχεδιάσει μέτρα που θα εφαρμοστούν, εφόσον χρειαστεί, καθώς αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες. «Οι μολύνσεις από την Όμικρον αυξάνονται ραγδαία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ. Η παραλλαγή αυτή έχει ήδη επικρατήσει στην Ελβετία και υπολογίζεται ότι το 58% των κρουσμάτων οφείλονται σε αυτήν.

Ρεκόρ κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφει η Πορτογαλία, με 26.867 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, από 17.172 χθες, ωστόσο ταυτόχρονα ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τις αρχές του 2021.

Η Τουρκία κατέγραψε 36.684 νέα κρούσματα COVID-19 σήμερα, τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων από την 29η Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, με τον υπουργό Υγείας της χώρας Φαχρετίν Κότζα να προτρέπει τους πολίτες να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις.

Η Δανία, που είναι αυτή τη στιγμή παγκοσμίως η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της, κατέρριψε σήμερα το απόλυτο ρεκόρ της με 23.228 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών.

Η Ιρλανδία συμπεριλαμβάνεται πλέον σήμερα στον κατάλογο των χωρών που έσπασαν τα προηγούμενα ρεκόρ τους ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19, καθώς κατέγραψε 16.428 νέες μολύνσεις, την ώρα που άρχισε επίσης να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. 

Στη Μάλτα, για πέμπτη φορά σε οκτώ ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σημειώνει ρεκόρ.

Η Πρωτοχρονιά θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη επέτειο από τότε που η Κίνα προειδοποίησε τον ΠΟΥ για 27 κρούσματα «ιογενούς πνευμονίας» άγνωστης προέλευσης στην πόλη Ουχάν.

Περισσότεροι από 281 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έκτοτε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή