Γερμανία – «Όμικρον»: Εκθετικοί ρυθμοί διάδοσης της μετάλλαξης

Γερμανία – «Όμικρον»: Εκθετικοί ρυθμοί διάδοσης της μετάλλαξης

Διπλασιασμός κρουσμάτων της μετάλλαξης εντός 24 ωρών - Ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος, τονίζει ο υπουργός Υγείας Κάρλ Λάουτερμπαχ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 1.000 άτομα που ξεφάντωσαν τα Χριστούγεννα σε πάρτι που διοργανώθηκαν σε δύο ντισκοτέκ της βόρειας Γερμανίας, θα περάσουν την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε καραντίνα. Σε τεστ που έκαναν επισκέπτες των εκδηλώσεων μετά τις γιορτές, διαπιστώθηκε, ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού. Οι διοργανωτές των πάρτι διαβεβαιώνουν, πως προϋπόθεση για την είσοδο ήταν πιστοποιητικό είτε εμβολιασμού είτε ανάρρωσης. Τα πάρτι πραγματοποιήθηκαν, δύο ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της λειτουργίας των κλαμπ και ντισκοτέκ.

Επέλαση της Όμικρον

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Κάρλ Λάουτερμπαχ η παράλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται παντού στη Γερμανία, προπαντός στις περιοχές που συνορεύουν με τη Δανία και την Ολλανδία, όπου η Όμικρον είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη. Σε σημερινή του ανακοίνωση το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ γνωστοποιεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον αυξήθηκε εντός μιας ημέρας κατά 28% στα 16.748. Σε αυτό τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία κοινοποιήθηκαν από τις υγειονομικές υπηρεσίες μετά τις γιορτές.

Ο υπουργός Υγείας Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και καθηγητής επιδημιολογίας θεωρεί, πως στην πραγματικότητα τα κρούσματα Όμικρον είναι δύο με τρεις φορές περισσότερα, απ’ ότι έχουν καταγραφεί. Δεδομένου ότι οι συνθήκες στη Γερμανία δεν διαφέρουν αισθητά από αυτές στη Μ. Βρετανία, τη Δανία και την Ολλανδία, αναμένει, ότι τις επόμενες τέσσερεις ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον θα διπλασιαστεί. Το αργότερο την επόμενη εβδομάδα ο κ. Λάουτερμπαχ σκοπεύει θα καταθέσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει νέα μέτρα για τον περιορισμό των επαφών αλλά και ενδεχομένως μείωση των ημερών καραντίνας. Προς το παρόν η καραντίνα στη Γερμανία διαρκεί 14 ημέρες.

«Η πανδημία δεν θα ξεπεραστεί»

Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών εκφράζεται απαισιόδοξα, σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας τον επόμενο χρόνο. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov μόνο ένα 15% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πανδημία θα ξεπεραστεί το 2022. Το 79% θεωρεί ότι ο κορωνοϊός θα επηρεάζει αρνητικά, τουλάχιστον μερικώς, ολόκληρο το έτος τη ζωή στη Γερμανία. Την άποψη αυτή υποστήριζαν, σε δημοσκόπηση πριν ένα χρόνο για το 2021, τα 2/3 των ερωτηθέντων. Απαισιοδοξία επικρατεί και σε ό,τι αφορά τις διακοπές. Μόνο το 22% είναι της άποψης, ότι θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τις διακοπές τους, όπου αυτοί το θελήσουν. Το 64% το αποκλείει. Προς το παρόν, η γερμανική κυβέρνηση έχει κατατάξει πάνω από 60 χώρες σε περιοχές υψηλού κινδύνου και έχει εκδώσει ταξιδιωτική προειδοποίηση. Αν και αυτή δεν συνιστά απαγόρευση επίσκεψης αυτών των χωρών, ωστόσο έχει οπωσδήποτε αποτρεπτικό χαρακτήρα.

Πηγή: DW

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή