Κορωνοϊός: Τα όπλα για επιστροφή στα σχολεία

Κορωνοϊός: Τα όπλα για επιστροφή στα σχολεία

Πρόβλημα για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται το άνοιγμα των σχολείων σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, εν μέσω της πρωτοφανούς έξαρσης της πανδημίας.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβλημα για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται το άνοιγμα των σχολείων σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, εν μέσω της πρωτοφανούς έξαρσης της πανδημίας. Η υπερμεταδοτικότητα της παραλλαγής «Ομικρον», που σύμφωνα με επιστήμονες είναι μεγαλύτερη από της ιλαράς, του πιο μολυσματικού ιού της ανθρώπινης ιστορίας, δημιουργεί νέες συνθήκες για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Βασικό μέλημα των αρμόδιων φορέων είναι να μη διαταραχθεί για ακόμα μια φορά λόγω πανδημίας η ψυχοκοινωνική ζωή των μαθητών. Για τη διατήρηση των ανοικτών σχολείων, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τρία όπλα: εμβόλια, μάσκες και πολλαπλά διαγνωστικά τεστ. Υποχρέωση χρήσης μάσκας στα σχολεία υπάρχει στο Βέλγιο, στην Ισπανία και σε κάποια γερμανικά κρατίδια. Αντιθέτως, η Σουηδία και η Νορβηγία δεν επιβάλλουν το μέτρο. Στην Αγγλία, τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία σε γυμνάσια και λύκεια με μάσκες, ακόμα και στις αίθουσες διδασκαλίας και όχι μόνο στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ θα εντατικοποιηθούν τα διαγνωστικά τεστ. Ο υπουργός Παιδείας Νάντιμ Ζαχάουι δεσμεύτηκε στην ανάπτυξη χιλιάδων συσκευών εξαερισμού σε διδακτικές αίθουσες, χωρίς να αποκλείσει ότι παρά τα μέτρα κάποιοι μαθητές ενδέχεται να επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στη Γαλλία τα παιδιά επέστρεψαν κανονικά στα σχολεία τους χθες. Μαθητές και διδακτικό προσωπικό θα υποβάλλονται σε τακτά διαγνωστικά τεστ και εφόσον έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο ύστερα από δύο αρνητικά αποτελέσματα. Ο εντοπισμός τριών κρουσμάτων σε ένα τμήμα επιφέρει το αυτόματο κλείσιμό του επί μία εβδομάδα.

Εμβόλια, τεστ και μάσκες προτείνουν οι ειδικοί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Στη Γερμανία, τα παιδιά επέστρεψαν στις τάξεις τους στα περισσότερα κρατίδια. Σε ορισμένα, ωστόσο, όπως στη Θουριγγία ξεκίνησαν με τηλεκπαίδευση μέχρι αύριο όταν θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των υπουργών Παιδείας των 16 κρατιδίων. Βασικός άξονας της επανέναρξης των μαθημάτων είναι και εδώ η διενέργεια διαγνωστικών τεστ. Στο Βερολίνο, παραδείγματος χάρη, τα παιδιά θα υποβληθούν την πρώτη εβδομάδα σε καθημερινά τεστ και στη συνέχεια σε τρία εβδομαδιαίως. Στην Ιταλία τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν μετά τα Θεοφάνια.

Στις ΗΠΑ, πολλά σχολεία που ήταν έτοιμα να υποδεχθούν μαθητές τη Δευτέρα επέλεξαν να καθυστερήσουν την επιστροφή στα σχολικά θρανία προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ μαθητές και δάσκαλοι, ενώ γίνεται και προετοιμασία για το ενδεχόμενο επιστροφής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η πρωτοφανής έξαρση της νέας πανδημικής φάσης, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των γονιών. Ωστόσο, ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας (UKHSA), από την εικόνα, όπως διαμορφώνεται στην Αγγλία, τα παιδιά που θα μολυνθούν από την «Ομικρον» διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία συγκριτικά με εκείνα που είχαν νοσήσει από τη «Δέλτα». Αυτό, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, δεν σημαίνει ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο. Ο καθηγητής Τζέιμς Λόγκαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, τόνισε ότι κάποια παιδιά θα αρρωστήσουν σοβαρά λόγω της «Ομικρον» και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Επίσης, παραμένουν επί του παρόντος άγνωστες οι συνέπειες που θα έχει για τα παιδιά που θα εμφανίσουν ακόμα και ήπια συμπτώματα, η μακρά COVID.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή