Δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ αξιώνει το Ιράν

Δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ αξιώνει το Ιράν

Για τη δολοφονία του υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί, απειλώντας με εκδίκηση Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δικαστική δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ και του τέως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αξίωσε χθες το Ιράν, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί, με προσωπική εντολή του τότε Αμερικανού προέδρου.

«Αν ο Τραμπ και ο Πομπέο δεν δικαστούν από ένα αμερόληπτο δικαστήριο για την εγκληματική πράξη της δολοφονίας του στρατηγού Σολεϊμανί, τότε οι μουσουλμάνοι θα πάρουν εκδίκηση για τον μάρτυρά μας», προειδοποίησε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς (Ιερουσαλήμ) των Φρουρών της Επανάστασης, ο Κασέμ Σολεϊμανί διηύθυνε όλες τις επιχειρήσεις του σώματος εκτός ιρανικών συνόρων και είχε προεξάρχοντα ρόλο στην καθοδήγηση φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, στη Συρία και στον Λίβανο. Αξιωματούχοι του Ισραήλ τον είχαν χαρακτηρίσει τον πλέον επικίνδυνο, για το εβραϊκό κράτος, Ιρανό αξιωματούχο. Δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, λίγη ώρα μετά την άφιξή του, στις 3 Ιανουαρίου 2020, από αμερικανικό πύραυλο. Την Κυριακή, η ιρανική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στα Ηνωμένα Εθνη, με την οποία ζητούσε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναγκάσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να λογοδοτήσουν για τη δολοφονία.

Τον δολοφονημένο αξιωματούχο τίμησαν με τον δικό τους τρόπο άγνωστοι χάκερ, οι οποίοι επιτέθηκαν στην ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, αντικαθιστώντας το κανονικό της περιεχόμενο με την εικόνα ενός πυραύλου που καταρρίπτεται από μια σφιγμένη γροθιά, όπου διακρίνεται το χαρακτηριστικό δαχτυλίδι που φορούσε ανέκαθεν ο Ιρανός υποστράτηγος. Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη, οι δυνάμεις ασφαλείας κατέρριψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένα από τα οποία έφερε την επιγραφή «Εκδίκηση για τον Σολεϊμανί».

Τέλος, ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που επεμβαίνει στον εμφύλιο της Υεμένης κατηγόρησε τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι ότι κατέλαβαν πλοίο των Αραβικών Εμιράτων που μετέφερε ιατρικό υλικό. Εκπρόσωποι των ανταρτών επιβεβαίωσαν την κατάληψη του πλοίου, υποστήριξαν όμως ότι επρόκειτο για εχθρικό σκάφος που μετέφερε όπλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή