Δριμεία κινεζική αντεπίθεση για τα πυρηνικά

Δριμεία κινεζική αντεπίθεση για τα πυρηνικά

Μία ημέρα μετά τις καταγγελίες της Ουάσιγκτον περί ταχύτατης διόγκωσης του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου, το Πεκίνο πέρασε στην αντεπίθεση

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά τις καταγγελίες της Ουάσιγκτον περί ταχύτατης διόγκωσης του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου, το Πεκίνο πέρασε στην αντεπίθεση, καλώντας τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να μειώσουν πρώτες τα δικά τους αποθέματα ατομικών όπλων, τα οποία παραμένουν τα κατά πολύ μεγαλύτερα στον πλανήτη.

«Σχετικά με τις αιτιάσεις Αμερικανών αξιωματούχων, κατά τις οποίες η Κίνα επεκτείνει δραματικά τις πυρηνικές της δυνατότητες, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι αναληθείς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φου Κονγκ, γενικός διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου Εξοπλισμών στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Κινέζος αξιωματούχος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να «εκσυγχρονίζει» το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, ώστε να εξασφαλίζει «την αξιοπιστία και την ασφάλειά του», χωρίς κάτι τέτοιο να σηματοδοτεί καμία δραματική επέκταση.

Η θέση του Πεκίνου

Η Κίνα αρνείται ότι επεκτείνει το ατομικό της οπλοστάσιο και καλεί τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να μειώσουν τα δικά τους.

«Η Κίνα έχει δεσμευτεί εξαρχής ότι δεν θα καταφύγει πρώτη στη χρήση πυρηνικών όπλων… και διατηρεί τις πυρηνικές της δυνατότητες στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο που απαιτεί η εθνική της ασφάλεια… Τα πυρηνικά όπλα γερνούν και αυτά. Πρέπει να εγγυόμαστε ότι είναι καλά συντηρημένα και μπορούν να αποτελέσουν μέσο αποτροπής», υποστήριξε ο Φου Κονγκ.

Ερωτηθείς για την αξίωση της Ουάσιγκτον να ενταχθεί και η Κίνα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο μέχρις ότου οι δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις μειώσουν τα δικά τους, κατά πολύ μεγαλύτερα οπλοστάσια, σε αισθητά κατώτερα επίπεδα. «Θα είμαστε ευτυχείς να συμμετάσχουμε (στις διαπραγματεύσεις) από τη στιγμή που θα έχουν μειώσει τα οπλοστάσιά τους στο δικό μας επίπεδο ή σε εκείνο της Γαλλίας και της Βρετανίας», σημείωσε σχετικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (SIPRI), τον Ιανουάριο του 2021 η Αμερική διέθετε περίπου 5.500 πυρηνικά όπλα, ενώ η Κίνα μόνο 350.

Τη Δευτέρα, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου τόνιζαν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νικητής σε πυρηνικό πόλεμο» και δεσμεύονταν ότι θα ενισχύσουν τα μέτρα που λαμβάνουν για να εμποδίσουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να αποτρέψουν την αθέλητη ή μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους. Η κοινή τοποθέτηση των πέντε μεγάλων δυνάμεων έγινε ενόψει προγραμματισμένης διάσκεψης που θα οργανώσουν τα Ηνωμένα Εθνη για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή