Πρωταγωνιστές στη μάχη του Καπιτωλίου

Πρωταγωνιστές στη μάχη του Καπιτωλίου

Ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη πολλών αστυνομικών η εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωινό της 6ης Ιανουαρίου 2020 η 31χρονη αστυνομικός του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, Κάρολιν Εντουαρντς, είχε λάβει εντολή να φυλάει τα σκαλιά της Βουλής, όταν το πλήθος οπαδών του Τραμπ πέρασε στην επίθεση.

Η Εντουαρντς, που έχει ύψος 1,62, προσπάθησε να φανεί επιβλητική πριν λάβει στάση άμυνας πίσω από τα κιγκλιδώματα. Διαδηλωτής που βρισκόταν μπροστά της, έβγαλε το τζάκετ του και άρχισε να σπρώχνει τα κιγκλιδώματα, με δεκάδες άλλους να τον μιμούνται. Ξαφνικά, οι διαδηλωτές σήκωσαν το μεταλλικό κιγκλίδωμα για να το πετάξουν πάνω στην Εντουαρντς, η οποία σωριάστηκε στο έδαφος, χτυπώντας το κεφάλι της στα μάρμαρα, προτού σηκωθεί, καλέσει σε βοήθεια με τον ασύρματό της και αναζητήσει καταφύγιο μεταξύ των συναδέλφων της.

Στην άλλη πτέρυγα του Καπιτωλίου, ο συνάδελφός της, Χάρι Νταν, έτρεξε προς το μέρος της αφού άκουσε την έκκλησή της σε βοήθεια μέσω του ασυρμάτου. Στο εσωτερικό του κτιρίου, κοντά στο κέντρο επισκεπτών, ο Ντεβάν Γκάουντι προσπαθούσε να φορέσει τον εξοπλισμό καταστολής διαδηλώσεων, όταν άκουσε την κραυγή σε βοήθεια της Εντουαρντς. Η μονάδα του Γκάουντι έσπευσε στο σημείο, για να δει εκατοντάδες μαινόμενους διαδηλωτές να εφορμούν προς την είσοδο της έδρας της νομοθετικής εξουσίας. Το πλήθος είχε αρχίσει να πετάει κουτάκια μπίρας, βίδες και άλλα μεταλλικά αντικείμενα προς τους αστυνομικούς της Βουλής. Ενας διαδηλωτής κράδαινε τσεκούρι, με την αμερικανική σημαία δεμένη γύρω από την κόψη.

Ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη πολλών αστυνομικών η εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί βετεράνοι της αστυνομίας της Βουλής αφαίρεσαν τις ταμπέλες με τα ονόματα από τις στολές τους. Ο Γκάουντι, όμως, που είχε προσληφθεί πριν από τρία χρόνια, δεν το έκανε. Λίγα λεπτά αργότερα, οι διαδηλωτές άρχισαν να του φωνάζουν και να τον κοροϊδεύουν ονομαστικά: «Κοιτάξτε τον Γκάουντι! Φοβάσαι, Γκάουντι!» Ο υπαστυνόμος Ακιλίνο Γκονέλ, βετεράνος του Ιράκ και επικεφαλής της μονάδας του Γκάουντι, θυμάται ότι οι άνδρες του πολέμησαν σώμα με σώμα με τους διαδηλωτές στα σκαλιά του Καπιτωλίου. Ενας διαδηλωτής του επιτέθηκε με κλομπ και τον έριξε κάτω, προτού συνάδελφοί του αστυνομικοί τον διασώσουν.

Η Εντουαρντς, από τη μεριά της, συνέχισε να μάχεται εναντίον διαδηλωτών, έως ότου δέχθηκε σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο και αναγκάστηκε να αναζητήσει βοήθεια στο ιατρείο. Την ίδια στιγμή, ο 34χρονος βετεράνος του ναυτικού, Αντον, μέλος της μονάδας αστυνομικών του Γκονέλ, συνειδητοποίησε ότι οι διαδηλωτές είχαν εισχωρήσει στο κτίριο και απειλούσαν να υπερφαλαγγίσουν τους αμυνόμενους συναδέλφους του.

Σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν την προέλαση των οπαδών του Τραμπ προς την αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής, οι αστυνομικοί ενεπλάκησαν σε αδυσώπητες μάχες σώμα με σώμα. Ο Αντον, που δεν θέλησε να δώσει το όνομά του, θυμάται να γρονθοκοπεί χωρίς διακρίσεις, πετώντας αντικείμενα στους επιτιθέμενους για να τους απωθήσει. Ο Αντον είχε χωριστεί από τον επιστήθιο φίλο και συνάδελφό του, Λένοξ Χόιτ, βετεράνο του Αφγανιστάν. Ο Χόιτ είχε την ατυχία να πέσει στα χέρια του όχλου, ο οποίος τον χτύπησε με κομμάτια σκαλωσιάς, προτού ο αστυνομικός αναζητήσει καταφύγιο σε ηλεκτρικό κλωβό πίσω από τη σκηνή της ορκωμοσίας.

Αργά το απόγευμα οι διαδηλωτές είχαν απομακρυνθεί χάρη στις ενισχύσεις από την αστυνομία της Ουάσιγκτον και την κινητοποίηση της εθνοφρουράς. Την ώρα εκείνη, ο Αντον δέχθηκε κλήση στον ασύρματο για συνάδελφό του, ο οποίος είχε υποστεί έμφραγμα. Ο αστυνομικός του Καπιτωλίου, Μπράινα Σίζνικ, πέθανε λίγη ώρα αργότερα από καρδιακή προσβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή