Ελίζαμπεθ Χολμς: Από τη Σίλικον Βάλεϊ στη φυλακή

Ελίζαμπεθ Χολμς: Από τη Σίλικον Βάλεϊ στη φυλακή

Η καταδίκη της για απάτη αποκαλύπτει τα σαθρά θεμέλια της Σίλικον Βάλεϊ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πάλαι ποτέ αστέρας της Σίλικον Βάλεϊ, Ελίζαμπεθ Χολμς, που καταδικάστηκε τη Δευτέρα για απάτη, συνήθιζε να ξυπνάει στις 4 το πρωί για προσευχή, γυμναστική και πρωινό, πριν φθάσει στην έδρα της εταιρείας Theranos. Στο ημερολόγιό της έγραφε: «Δεν αργώ ούτε λεπτό. Δεν δείχνω ενθουσιασμό. Δεν είμαι παρορμητική. Δεν διστάζω. Μιλάω σπάνια και υπογραμμίζω αμέσως τα κακώς κείμενα».

Η τακτική της αποδείχθηκε αποτελεσματική, καθώς η Χολμς έπεισε σειρά πανίσχυρων Αμερικανών να επενδύσουν στην εταιρεία της, η οποία, παρά τους ισχυρισμούς της ιδρύτριας για επαναστατική μέθοδο αιματολογικών αναλύσεων, δεν παρήγε τίποτα. Μεταξύ των θυμάτων της Χολμς συγκαταλέγονται οι πρώην ΥΠΕΞ Χένρι Κίσινγκερ και Τζορτζ Σουλτς, ο απόστρατος στρατηγός Τζιμ Μάτις, ο πρώην υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι και ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πρόληψης λοιμωδών νόσων CDC Ουίλιαμ Φόουγκ.

Η ιδρύτρια της Τheranos λάνσαρε μια δήθεν επαναστατική μέθοδο αιματολογικών αναλύσεων.

Η καταδίκη της Χολμς σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για τη Σίλικον Βάλεϊ, όπου η διαχωριστική γραμμή μεταξύ κομπασμού και επαναστατικής ανακάλυψης είναι κάποιες φορές θολή. Η Χολμς, από φοιτήτρια στο Στάνφορντ μέχρι την αξιολόγηση της Theranos από οικονομολόγους στα 9 δισ. δολάρια και την καταδίκη της για απάτη εις βάρος των επενδυτών της, θα αποτελεί θέμα συζήτησης για πολύ καιρό στα καφενεία του Πάλο Αλτο. Για δέκα συναπτά χρόνια, η Χολμς παραπλάνησε πολύπειρους επενδυτές, εκατοντάδες υπαλλήλους, τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου και τα μέσα ενημέρωσης, πάντα πρόθυμα να αναδείξουν ένα νέο άστρο, παρότι αυτό δεν διέθετε καν τα τυπικά προσόντα για τη θέση του.

Τείχος προστασίας

Κάθε φορά που κάποιος δημοσιογράφος, στέλεχος ελεγκτικού μηχανισμού ή διστακτικός επενδυτής προσπαθούσε να μάθει περισσότερα για τη λειτουργία των συσκευών αιματολογικών αναλύσεων της Theranos, η εταιρεία ύψωνε τείχος προστασίας με την πρόφαση της προστασίας των ευρεσιτεχνιών της. Η Theranos, ισχυριζόταν η Χολμς, μετέτρεπε μια χρονοβόρο και κουραστική ιατρική εξέταση σε ανώδυνη οικιακή διαδικασία. «Μια μικροσκοπική βελόνα, που εξασφαλίζει μια απειροελάχιστη σταγόνα αίματος», έλεγε η Χολμς, επιμένοντας ότι το λογισμικό θα έκανε τα υπόλοιπα. Η οικοδέσποινα της εκπομπής, Μόιρα Γκαν, παρότι κάτοχος μάστερ στους υπολογιστές και διδακτορικού στη Φυσική, έμεινε άφωνη: «Τι ηλικία έχεις;» τη ρώτησε, με τη Χολμς να απαντά: «Είμαι 21».  Το 2005, όμως, οι προσδοκίες γύρω από τα νέα λαμπρά μυαλά της Σίλικον Βάλεϊ ήταν τέτοιες που ακόμη και η εφεύρεση συσκευής αναλύσεων στα 21 έτη δεν ήταν αρκετή. Οταν ρωτήθηκε τότε για το μέλλον της, η Χολμς είχε δώσει την αναμενόμενη απάντηση: «Δεν είδατε τίποτα ακόμη». Σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις της, η Χολμς υποστήριξε ότι η εταιρεία της είχε εφεύρει διαγνωστική συσκευή που δεν ακουμπά τον ασθενή, χωρίς να δεχθεί την παραμικρή αμφισβήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή