Καζακστάν: Δεκάδες διαδηλωτές και τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν πέσει νεκροί

Καζακστάν: Δεκάδες διαδηλωτές και τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν πέσει νεκροί

Στρατιώτες αναφέρεται ότι πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 748 τραυματίστηκαν στις ταραχές που συγκλονίζουν το Καζακστάν εδώ και ημέρες, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν.

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 13 νεκρούς και 353 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι 2.298 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί. Επιπλέον, «δεκάδες» διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS να αναφέρει ότι στρατιώτες ακούγονταν να πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών και αυτοκινήτων.

Πολλές ριπές όπλων ακούστηκαν από τη συνοικία του δημαρχείου, το οποίο βρέθηκε την Τετάρτη στο στόχαστρο εκατοντάδων διαδηλωτών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν εκδίωξαν σήμερα τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας που πλήττεται από ταραχές, μεταδίδουν αρκετά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πλέον κανένας διαδηλωτής δεν βρισκόταν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας, μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti, αναφέροντας επίσης ότι οι αρχές είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας στο Αλμάτι, που πυρπολήθηκαν την προηγουμένη από ταραξίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Καζάκο ομόλογό του, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, δηλώνοντας ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι αλληλέγγυα προς το Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία της Δημοκρατίας.

Η σχετική τηλεφωνική επαφή ακολούθησε την αποστολή ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη χώρα της κεντρικής Ασίας, η πλειοψηφία του πληθυσμού της οποίας έχει κοινή φυλετική καταγωγή με τους Τούρκους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Αιματοχυσία στο Καζακστάν, ξεκίνησε η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή