Βίαιη καταστολή στο Καζακστάν

Βίαιη καταστολή στο Καζακστάν

Θα πυροβολούμε χωρίς προειδοποίηση, διαμηνύει ο πρόεδρος – Δεκάδες νεκροί

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη στροφή του προέδρου Κάσιμ- Γιομάρτ Τοκάγεφ στην αμείλικτη καταστολή και στη στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας και των συμμάχων της, οι εξαιρετικά βίαιες ταραχές που ταλαιπώρησαν για τρεις ημέρες το Καζακστάν κόπασαν χθες στα περισσότερα αστικά κέντρα. Ωστόσο, σποραδικές οδομαχίες συνεχίζονταν και χθες στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι το βράδυ της Πέμπτης είχαν σκοτωθεί 28 ένοπλοι διαδηλωτές και 16 αστυνομικοί, με τους τραυματίες και των δύο πλευρών να μετριούνται σε πολλές εκατοντάδες.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος, ο Τοκάγεφ δήλωσε ότι «η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε», καθώς οι στασιαστές εκδιώχθηκαν από τα κρατικά κτίρια (αρκετά από τα οποία πυρπολήθηκαν) και οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο των δρόμων και των αεροδρομίων. Τόνισε όμως ότι θα συνεχιστεί, με ανηλεή τρόπο, η καταστολή, καθώς δεν έχει τερματιστεί η δράση των ενόπλων ομάδων.

«Εδωσα εντολή στις δυνάμεις επιβολής του νόμου και τον στρατό να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση. Οσοι δεν παραδίδονται, θα εξολοθρεύονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τοκάγεφ, αποκρούοντας τις εκκλήσεις ξένων παραγόντων για διάλογο. «Τι είδους διάλογο μπορεί να διεξάγει κανείς με εγκληματίες, με δολοφόνους», διερωτήθηκε ο Καζάκος πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε «ξένους παράγοντες» και «δήθεν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης» για τις αιματηρές ταραχές.

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές ελέγχουν το αεροδρόμιο στο Αλμάτι, ενώ την υποστήριξή του στον Τοκάγεφ εξέφρασε και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τη ρωσική επέμβαση στη χώρα και ότι θα καταγράψει ενδεχόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσέθεσε ωστόσο ότι οι εξελίξεις στο Καζακστάν δεν θα επηρεάσουν τις υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για το ουκρανικό, οι οποίες θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα στη Γενεύη.

Η Ρωσία και οι συμμαχικές της χώρες του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας (Αρμενία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν) ανταποκρίθηκαν σε αίτημα της κυβέρνησης του Καζακστάν και απέστειλαν στη χώρα 3.000 στρατιώτες των ειδικών τους δυνάμεων, με κορμό 2.500 Ρώσους αλεξιπτωτιστές. Τη συμπαράστασή του προς το Καζακστάν και τον πρόεδρό του εξέφρασε και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους του Καζακστάν, με το οποίο έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια στενότερες πολιτικές σχέσεις.

Στο μεταξύ, ένας αμφιλεγόμενος πρώην υπουργός και τραπεζίτης του Καζακστάν, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στο Παρίσι –καθώς κατηγορείται στην πατρίδα του για οικονομικά σκάνδαλα– εμφανίστηκε ως αυτόκλητος αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ο Μουχτάρ Αμπλιάζοφ κάλεσε, μέσω του πρακτορείου Reuters, τη Δύση να παρέμβει ενεργά στην κρίση του Καζακστάν, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα «θα μετατραπεί σε Λευκορωσία και ο Πούτιν θα επιβάλει μεθοδικά την αναδημιουργία μιας δομής όπως η Σοβιετική Ενωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή