Σκληρή γλώσσα Μπάιντεν κατά του Τραμπ

Σκληρή γλώσσα Μπάιντεν κατά του Τραμπ

«Μαχαίρι στον λαιμό της δημοκρατίας» κατήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τον τελευταίο χρόνο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν απαξιούσε να αναφερθεί στον προκάτοχό του. Οχι πια. Στην ομιλία του για την επέτειο της 6ης Ιανουαρίου, ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα όχι μόνο εναντίον του όχλου που εισέβαλε πριν από ένα χρόνο στο Kαπιτώλιο επιχειρώντας να σταματήσει την επικύρωση της εκλογικής του νίκης, αλλά και εναντίον του τέως προέδρου που τους έστειλε εκεί.

«Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υφάνει έναν ιστό από ψεύδη για τις εκλογές του 2020», είπε ο Μπάιντεν. «Το έκανε γιατί ο πληγωμένος του εγωισμός μετράει περισσότερο γι’ αυτόν από τη δημοκρατία και το σύνταγμα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν σε μια από τις 16 αναφορές του στον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο δεν κατονόμασε. «Πώς τολμάει ο οποιοσδήποτε να υποτιμά ή να αρνείται την κόλαση που περάσαμε; Η οργή που τροφοδοτεί τον θυμό και την παράνοια, όπως την είδαμε σε αυτό το μέρος, δεν έχει εκλείψει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας από μια αίθουσα εκδηλώσεων του Καπιτωλίου. «To είδαμε με τα μάτια μας. Πλήθη ταραχοποιών εισέβαλαν σε αυτές τις αίθουσες, απείλησαν τη ζωή της προέδρου της Βουλής, έστησαν κρεμάλες για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. O τέως πρόεδρος, που είχε μόλις υποκινήσει τον όχλο, παρακολουθούσε τα πάντα στην τηλεόραση και δεν έκανε τίποτα επί ώρες. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να καρφώσει το μαχαίρι στον λαιμό της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.

Προειδοποιήσεις

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υποστήριξε ότι ο διάδοχός του «προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή».

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστήριξε ότι ο διάδοχός του «προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή» και επανέλαβε για πολλοστή φορά τον ισχυρισμό περί εκλογικής νοθείας. Την ίδια στιγμή, τοπικοί αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος από μια σειρά πολιτειών προειδοποίησαν τον Μπάιντεν ότι οι προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να αλλάξουν τους κανόνες, ώστε να υποκλέψουν νίκες στις προσεχείς εκλογές, συνεχίζονται. Οι αξιωματούχοι παρότρυναν τον πρόεδρο να περάσει από τη ρητορική σε συγκεκριμένα μέτρα υπεράσπισης της δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι, πέρα από την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021 είχαν τοποθετηθεί και δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, την ώρα που στο εσωτερικό βρισκόταν η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή