ΗΠΑ και Ρωσία βαδίζουν προς «νέα Γιάλτα» ή ναυάγιο;

ΗΠΑ και Ρωσία βαδίζουν προς «νέα Γιάλτα» ή ναυάγιο;

Σενάρια αποκλιμάκωσης και πολέμου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σύνηθες να χαρακτηρίζονται κάθε είδους διασκέψεις «κρίσιμες», αλλά η αυριανή, ανάμεσα στην Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, στη Γενεύη, πραγματικά αξίζει τον χαρακτηρισμό αυτό. Από την έκβασή της, καθώς και από τις συνομιλίες ΝΑΤΟ – Ρωσίας που θα ακολουθήσουν, μπορεί να κριθεί εάν ο πόλεμος θα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στο τραπέζι θα βρεθεί όχι μόνο το ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά και το ευρύτερο αίτημα για μια νέα συνολική διευθέτηση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση στην Ευρώπη. Η Ρωσία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι εκλαμβάνει ως απειλή την επέκταση του ΝΑΤΟ όλο και πιο κοντά στα σύνορά της και ότι αν δεν ληφθεί υπόψη η ασφάλειά της, θα υιοθετήσει «τεχνικές – στρατιωτικές λύσεις».

Κρίσιμη συνάντηση για το Ουκρανικό αύριο στη Γενεύη, μεταξύ Σέρμαν – Ριαμπκόφ.

Η Ρωσία προσέρχεται στις συνομιλίες με μια σαφή ατζέντα: επιδιώκει να αποσπάσει γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα συμπεριλάβει την Ουκρανία και ότι δεν θα τοποθετηθούν επιθετικά οπλικά συστήματα κοντά στα σύνορά της. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποσπάσουν από τη Ρωσία μια δέσμευση ότι τα όποια ζητήματα θα επιλυθούν αποκλειστικά και μόνο με διάλογο και όχι με στρατιωτικά μέσα.

Η παρουσία πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στις επαρχίες που συνορεύουν με την Ουκρανία είναι μια ένδειξη πως η Ρωσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία. Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση να μη φουσκώνει τα μυαλά των Ουκρανών με παραδόσεις όπλων και δηλώσεις υποστήριξης, γιατί υπάρχει περίπτωση αυτό να ενθαρρύνει ουκρανική επιχείρηση για την ανακατάληψη του Ντονμπάς (των ανατολικών επαρχιών που έχουν αυτονομηθεί ενισχυόμενες από τη Ρωσία), κάτι που η Ρωσία δεν θα αφήσει να συμβεί με σταυρωμένα χέρια. Στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τζο Μπάιντεν αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να τονίσει ποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο. Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν πακέτο κυρώσεων το οποίο θα πλήξει σφοδρά τη ρωσική οικονομία και βρίσκονται σε στενή επαφή και επικοινωνία με την Ευρώπη για να υπάρξει συντονισμός στις κυρώσεις, με την ελπίδα πως έτσι ίσως επιτύχουν κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά και σε αυτό η Ρωσία απαντά ότι έχει φθάσει στο όριό της, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε επιπλέον κύρωση θα οδηγήσει σε «πλήρη ρήξη» Μόσχας – Ουάσιγκτον. Με αυτά τα δεδομένα προσέρχονται οι δύο χώρες στις αυριανές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν παρομοιαστεί με «νέα Γιάλτα». Δεν είναι βέβαιο ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα καλωσόριζαν αυτή την ιστορική αναλογία. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι δεν θα προκύψει ούτε «νέα Γιάλτα» ούτε ναυάγιο, αλλά ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν παρατεταμένες συνομιλίες, με την ελπίδα ότι η Ρωσία θα ξανασκεφθεί τις απειλές.

Πηγή: LA TIMES, REUTERS  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή