Χαραμάδα ελπίδας από ΗΠΑ, Ρωσία

Χαραμάδα ελπίδας από ΗΠΑ, Ρωσία

Χωρίς απτά αποτελέσματα, αλλά σε καλό κλίμα οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μικρό βήμα εμπρός, πολλά βήματα σημειωτόν: κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί το αποτέλεσμα των χθεσινών, τεταμένων διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη με επίκεντρο το Ουκρανικό, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους – της Αμερικανίδας αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και του Ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Δεν υπάρχουν λόγοι να περιμένει κανείς κάποιου είδους κλιμάκωση», δήλωσε ο ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης στους ξένους ανταποκριτές μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και ότι οι 100.000 Ρώσοι στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο προγραμματισμένων ασκήσεων. Σε μια ένδειξη μεγαλύτερης ελαστικότητας από την πλευρά της Μόσχας, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να προσδοκά αποδοχή του συνόλου των αξιώσεων που διατύπωσε η κυβέρνησή του τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «δεν θέτει τελεσίγραφα».

Στις 17 Δεκεμβρίου, η ρωσική κυβέρνηση αξίωσε τη σύναψη δύο συμφωνιών, μιας με τις ΗΠΑ και της άλλης με το ΝΑΤΟ, με τις οποίες όχι μόνο θα αποκλειόταν ρητώς και διά παντός η περαιτέρω επέκταση της Ατλαντικής Συμμαχίας προς Ανατολάς, αλλά και θα προβλεπόταν ότι τα οπλικά συστήματα και οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα περιορίζονταν στα προ του 1997 (δηλαδή προ της διεύρυνσης) όρια. Οι Αμερικανοί φοβούνταν ότι η Ρωσία διατύπωσε «μαξιμαλιστικές» απαιτήσεις για να χρησιμοποιήσει τη βέβαιη απόρριψή τους ως άλλοθι για στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, αλλά θεωρεί κόκκινη γραμμή τη μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, ο Ριαμπκόφ επέμεινε με πολύ έντονο τρόπο ότι η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνησή του και ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος σε αυτό το θέμα η κατάσταση θα παραμείνει «πολύ επικίνδυνη». Από την πλευρά της, η Σέρμαν επέμεινε στην πολιτική «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ, ενώ προσπάθησε να εξευμενίσει τη Μόσχα υιοθετώντας θετική διάθεση για συμφωνίες γύρω από τον έλεγχο των βαλλιστικών πυραύλων –μέσου και μικρού βεληνεκούς– στην Ευρώπη, όπως και για τον αμοιβαίο έλεγχο στρατευμάτων και στρατιωτικών ασκήσεων στα σύνορα ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αφήσει να διαρρεύσουν στους New York Times πληροφορίες για ένα πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας (εξοστρακισμός από τις διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές, εμπάργκο στα μικροτσίπ και άλλα εμπορεύματα, ενίσχυση της βοήθειας στον ουκρανικό στρατό) σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Πηγή: REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή