Ζητούν επανένωση της Κύπρου

Ζητούν επανένωση της Κύπρου

Οργή κατά της Αγκυρας και διαδηλώσεις στο ψευδοκράτος του νησιού

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κύμα οργής συγκλονίζει το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα και τη διπλωματική εξάρτηση από την Αγκυρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της εφημερίδας The Guardian, Ελένα Σμιθ. Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν τις τελευταίες εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι για τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ενώ πληθαίνουν οι εκκλήσεις για αποχή από τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του μηνός. Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί «μαύρη λίστα» την οποία φέρεται να έχουν συντάξει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες με ονόματα αντικαθεστωτικών Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με εντολές της Αγκυρας.

«Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας», λέει ο Σενέρ Ελτσίλ, πρόεδρος της διδασκαλικής ομοσπονδίας του ψευδοκράτους και μεταξύ των διοργανωτών των πρόσφατων διαδηλώσεων, που ηγείται κινήματος υπέρ της επανένωσης της νήσου. «Η Αγκυρα να αφήσει ήσυχη την Κύπρο, να πάρει τη λίρα της και να μας αδειάσει τη γωνιά», λέει ο 58χρονος Ελτσίλ, που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο επίμονους επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί από τη διεθνή απομόνωση και όλοι συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν. Πριν από πέντε χρόνια, πρωτοδιόριστος δάσκαλος αμειβόταν με 1.100 ευρώ τον μήνα. Σήμερα, εξαιτίας της υποχώρησης της λίρας, το ποσόν αυτό αντιστοιχεί σε 350 ευρώ», λέει ο Ελτσίλ. Την περασμένη εβδομάδα ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέδωσε απαισιόδοξη έκθεση προειδοποιώντας ότι χωρίς «αποφασιστικές πρωτοβουλίες» οι πιθανότητες ειρηνευτικής συμφωνίας παραμένουν ελάχιστες, παρότι το ενδεχόμενο αυτό είχε ήδη απομακρυνθεί μετά την εκλογή του ακραίου εθνικιστή Ερσίν Τατάρ, το 2020, στην ηγεσία του ψευδοκράτους.

«Ο Τατάρ είναι μαριονέτα της Αγκυρας και εξελέγη μόνο μετά την παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης υπέρ του. Η πολιτική του υπέρ της διχοτόμησης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο μόνος τρόπος να αντιδράσουμε είναι να αντισταθούμε ενωμένοι», λέει ο Ιζέτ Ιζκάν, επικεφαλής του αριστερού Κόμματος Ενωμένης Κύπρου.

Η εξάρτηση από την Τουρκία πλήττει τους κατοίκους της κατεχόμενης βόρειας περιοχής εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης.

Στα 38 χρόνια μετά τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, η τουρκική παρεμβατικότητα ουδέποτε υπήρξε τόσο έντονη, λέει ο Ιζκάν. «Οι εκλογές δεν είναι πια αντιπροσωπευτικές της βούλησης του πληθυσμού. Μοιάζουν με παιχνίδι που έχει σχεδιασθεί και παίζεται από την Αγκυρα. Το κύριο πρόβλημά μας είναι πολιτικό. Οι οικονομικές δυσκολίες είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων και της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, όχι με στρατό αυτή τη φορά, αλλά με τη λίρα», υποστηρίζει ο πρώην βουλευτής και επικεφαλής του προοδευτικού κόμματος.

Μέχρι πρότινος το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου θεωρείτο ασφαλές καταφύγιο για αντιφρονούντες. Η αποκάλυψη, τον Οκτώβριο, της ύπαρξης «μαύρης λίστας», όμως, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Avrupa, έχει οξύνει την ανησυχία. Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι 42 πολιτικοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, συνδικαλιστές και καλλιτέχνες βρίσκονται στη λίστα. «Η λίστα προκάλεσε φόβο και ενίσχυσε την αβεβαιότητα», λέει ο δήμαρχος της Βόρειας Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντσί, για να συνεχίσει: «Κανείς δεν ξέρει ακριβώς ποιος περιλαμβάνεται σε αυτή».

Η εγκατάσταση εποίκων από την τουρκική ενδοχώρα και η σταθερή «διαρροή» μορφωμένων Τουρκοκυπρίων προς την Κυπριακή Δημοκρατία κάνει πολλούς να αναρωτιούνται εάν οι ημέρες τους στο ψευδοκράτος είναι μετρημένες. «Πολλοί μάς αποκαλούν προδότες και τουρκόφωνους Ελληνες. Δεν πρόκειται, όμως, να εγκαταλείψουμε», λέει ο Ελτσίλ.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή