ΗΠΑ: Προς νέο ρεκόρ νοσηλειών – Επιλογή ασθενών σε πέντε πολιτείες

ΗΠΑ: Προς νέο ρεκόρ νοσηλειών – Επιλογή ασθενών σε πέντε πολιτείες

Στα όριά του το αμερικανικό σύστημα υγείας, πάνω από 1,13 εκατ. νέα κρούσματα τη Δευτέρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ ενός έτους με πάνω από 142.000 νοσηλείες λόγω κορωνοϊού αναμένεται να σπάσουν την Τρίτη οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς παρά τη σχετικά ηπιότερη μετάλλαξη που σαρώνει τη χώρα το σύστημα υγείας δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση.

Τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, ο αριθμός των διαθέσιμων υγειονομικών συρρικνώνεται καθημερινά και τα νοσοκομεία στο μεγαλύτερο κομμάτι των ΗΠΑ καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πρωτοφανείς απαιτήσεις.

Τη Δευτέρα ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό στις ΗΠΑ έφτασε τους 141.385, λίγο κάτω από το ρεκόρ των 142.273 που είχε καταγραφεί στις 14 Ιανουαρίου πέρυσι, καθώς κατά μέσο όρο η χώρα καταγράφει πάνω από 700.000 νέα κρούσματα καθημερινά λόγω του στελέχους Όμικρον.

Ωστόσο τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1 εκατ. την ημέρα και τη Δευτέρα έσπασαν κάθε ρεκόρ με 1,13 εκατ. μέσα σε 24 ώρες.

Τα προγνωστικά μοντέλα στις ΗΠΑ δείχνουν πλέον ότι προς το τέλος του Ιανουαρίου ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 πρόκειται να διπλασιαστεί και να κυμανθεί μεταξύ 275.000 και 300.000 στο κορυφαίο σημείο της έξαρσης της πανδημίας – ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο για το αμερικανικό σύστημα υγείας.

Ήδη ως τη Δευτέρα πέντε πολιτείες (η Βιρτζίνια, το Κολοράντο, η Λουιζιάνα, το Μέριλαντ και το Όρεγκον) είχαν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, κάτι που επιτρέπει σε νοσοκομεία και ασθενοφόρα να περιορίζουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν όταν αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση για πρώτες βοήθειες και νοσηλεία.

Το διαθέσιμο δυναμικό γιατρών, νοσοκόμων και του υπόλοιπου προσωπικού εξακολουθεί να συρρικνώνεται τόσο λόγω της απομόνωσης των κρουσμάτων για μερικές ημέρες όσο και λόγω ασθενείας κάποιων υγειονομικών που τους κρατά εκτός… μάχης για αρκετές μέρες.

«Τα συστήματα και το προσωπικό μας βρίσκονται υπό ακραία πίεση και δεν ξέρω πόσο ακόμη μπορούμε να το αντέξουμε», λέει ο Ράσελ Μπιουρ, πνευμονολόγος στο πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Ρόναλντ Ρέιγκαν στο Λος Άντζελες.

Τουλάχιστον ο αριθμός των νοσηλευομένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι μικρότερος από ό,τι την ίδια εποχή πέρυσι, με παρόμοιο αριθμό νοσηλειών: Τη Δευτέρα στις ΜΕΘ των ΗΠΑ νοσηλεύονταν με κορωνοϊό 23.524 ασθενείς, έναντι 29.591 στις 12 Ιανουαρίου του 2021.

Πηγή: The Washington Post, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή