Κορωνοϊός: Η Μαδρίτη προτείνει στην ΕΕ να αντιμετωπιστεί η πανδημία όπως η γρίπη

Κορωνοϊός: Η Μαδρίτη προτείνει στην ΕΕ να αντιμετωπιστεί η πανδημία όπως η γρίπη

Η ισπανική κυβέρνηση, αλλά και το Λονδίνο, προσβλέπουν στην παρεμπόδιση νοσηλειών, όχι μολύνσεων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισπανία και Βρετανία κάνουν βήματα προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού με όρους επιδημίας της κοινής γρίπης, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη Μαδρίτη μάλιστα να προτείνει να υιοθετήσει αντίστοιχη προσέγγιση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δηλώσεις του σε ισπανικό ραδιοσταθμό ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η κυβέρνησή του έχει επεξεργαστεί σχέδιο αντιμετώπισης της Covid-19 όπως άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος εδώ και εβδομάδες και έχει περάσει την πρωτοβουλία στην επιτροπή των ειδικών για την αποδοχή του.

Το σχέδιο, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE και την έγκυρη εφημερίδα El Pais, που είναι κοντά στην κυβέρνηση, προβλέπει την αλλαγή της έμφασης της στρατηγικής από τα κρούσματα στις νοσηλείες, ώστε να αντιμετωπίζεται η νόσηση και όχι η μόλυνση.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός, «οι Ισπανοί πολίτες έχουν ανταποκριθεί θετικά στην εκστρατεία εμβολιασμού. Έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά προστασίας. Τώρα οφείλουμε να αποτιμήσουμε την εξέλιξη της Covid-19 προς μια ενδημική ασθένεια και να συνεχίσουμε να προωθούμε την ανοσοποίηση, την προστασία και τη θεσμική συνεργασία».

Η ισπανική κυβέρνηση έχει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προτείνει αντίστοιχη τακτική και στις ευρωπαϊκές αρχές, με τον κ. Σάντσεθ να δηλώνει ότι η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Καρολίνα Δάριας έχει ήδη θέσει το θέμα σε Ευρωπαίους ομολόγους της.

Και στη Βρετανία ακούγονται πλέον φωνές υπέρ της αντιμετώπισης της πανδημίας με όρους κοινής γρίπης, αν και ακόμη δεν έχει προκύψει κάτι επίσημο από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών του Ηνωμένου Βασιλείου, Κλάιβ Ντιξ, ζήτησε να σταματήσει ο γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού μετά και τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης και να εμβολιάζονται πλέον μόνο όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη.

Κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ασθένεια (με τις νοσηλείες και τη χορήγηση θεραπειών) και όχι τον ιό γενικά, ώστε αντικειμενικός της στόχος να είναι η παρεμπόδιση του κορωνοϊού από το να εξελίσσεται σε σοβαρή ασθένεια στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Με πληροφορίες από EFE, El Pais, Cadena SER, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή