Δημογραφικός μαρασμός σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία

Δημογραφικός μαρασμός σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία

Ο πληθυσμός της Βουλγαρίας μειώθηκε κατά 11% μέσα σε δέκα χρόνια – Συρρίκνωση και στη Βόρεια Μακεδονία

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθυσμός της Βουλγαρίας συρρικνώθηκε κατά 11% μέσα σε ένα διάστημα δέκα ετών, από το 2011 έως το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που επικαλείται η Washington Post.

Πληθυσμιακή συρρίκνωση σημειώθηκε, ωστόσο, και στη Βόρεια Μακεδονία που είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά 10% τα τελευταία 20 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο μεταξύ 2011 και 2021 ο πληθυσμός της Βουλγαρίας μειώθηκε κατά 844.000 ή 11,5%, υποχωρώντας στα 6,5 εκατομμύρια. Με εξαίρεση μάλιστα την πρωτεύουσα Σόφια, όλες οι άλλες περιοχές της χώρας έχουν δει τους πληθυσμούς τους να συρρικνώνονται.

Δεν είναι βέβαια μόνο τα ποσοστά των γεννήσεων που έχουν μειωθεί αλλά και το γεγονός ότι πάρα πολλοί Βούλγαροι φεύγουν μόνιμα στο εξωτερικό αναζητώντας εκεί ένα καλύτερο (επαγγελματικό) μέλλον και καλύτερες προοπτικές.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου 30 χρόνια, η ίδια χώρα, η Βουλγαρία, είχε σχεδόν 9 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο, ο πληθυσμός της εκτιμάται πως θα έχει υποχωρήσει κοντά στα 5,3 εκατομμύρια έως το 2050.

Με πληροφορίες από Washington Post

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή