Φεύγουν οι Ρώσοι από το Καζακστάν

Φεύγουν οι Ρώσοι από το Καζακστάν

Τα ρωσικά στρατεύματα θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν από αύριο το Καζακστάν και η απόσυρσή τους θα έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Κασίμ – Γιομάρτ Τοκάγεφ.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ρωσικά στρατεύματα θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν από αύριο το Καζακστάν και η απόσυρσή τους θα έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Κασίμ – Γιομάρτ Τοκάγεφ, μόλις πέντε ημέρες μετά την άφιξη περίπου 3.000 στρατιωτών του Συμφώνου Συλλογικής Σταθερότητας, κατόπιν πρόσκλησης του ιδίου, για την αντιμετώπιση των βίαιων ταραχών στο Αλμάτι και άλλες πόλεις της χώρας. Η μεγάλη πλειονότητα των ξένων στρατιωτών, που προέρχονται από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, είναι Ρώσοι.

Τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα μείνουν στο Καζακστάν μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους και ότι το Σύμφωνο Συλλογικής Σταθερότητας δεν θα επιτρέψει «έγχρωμες επαναστάσεις» στις χώρες – μέλη του. Ερωτηθείς χθες για το κατά πόσον η απόσυρση των στρατευμάτων είναι πρόωρη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι πρόκειται για ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της κυρίαρχης κυβέρνησης του Καζαχστάν και ότι η Μόσχα δεν έχει λόγο επί του θέματος.

Βολές του προέδρου Τοκάγεφ κατά του προκατόχου του Ναζαρμπάγεφ και υποσχέσεις για μείωση των ανισοτήτων.

Από το βήμα του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Τοκάγεφ άσκησε κριτική στον προκάτοχό του και ισόβιο «ηγέτη του έθνους», Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, λέγοντας ότι επί των ημερών του «εμφανίστηκαν στη χώρα πολύ κερδοφόρες εταιρείες και άνθρωποι», οι οποίοι οφείλουν σήμερα να μοιραστούν τον πλούτο τους με τους πολίτες. Ο Τοκάγεφ όρισε νέο πρωθυπουργό τον μέχρι χθες υπουργό Οικονομικών, Αλιχάν Σμαΐλοφ και ανήγγειλε αύξηση των φόρων στις εξορυκτικές βιομηχανίες, ξένες και εγχώριες. Τον διορισμό του Σμαΐλοφ χαιρέτισε το Συμβούλιο τουρκόφωνων κρατών, στο οποίο συμμετέχουν η Τουρκία και το Καζαχστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή